Tepsiju od pećnice, ili najveću koju imate, malo nauljite i pripremite si gotove kore. Skratite kore ukoliko su vam prevelike za tepsiju ili jednostavno samo presavinite.
Jaja, šećere, ulje, jogurt i prašak za pecivo izmiksajte da se spoji.
U nauljenu tepsiju stavite 1 koru, premažite šefljom nadjeva, stavite drugu koru, premažite nadjevom, stavite treću koru, premažite nadjevom pa pospite dio višanja. Nastavite dalje slagati kore. Slažite dvije kore pa višnje pa dvije kore pa višnje. Na kraju opet složite 3-4 kore, zavisite koliko vam je ostalo, pritom svaku premažite nadjevom pa tako i zadnju.
Baklavu izrežite u oblike po želji.
Stavite ju peći oko 30-40 minuta u zagrijanu pećnicu. Zavisno od pećnice, u vašoj će se možda ispeći prije, znat ćete da je baklava gotova kada dobije lijepu zlatno smeđu boju.
Na kraju pripremite preljev tako da vodu, šećer i limunov sok zakuhate na vatri, njime prelijete pečenu, još vruću baklavu. Baklavu prvo ostavite da se prohladi na sobnoj temperaturi, zatim ju premjestite u frižider i ohladite ju do kraja.
Poslužite ju rashlađenu, ali za ljubitelje višanja i deserata, uz kuglicu sladoleda od vanilije i topla je odlična!