Stari, bakin zaboravljeni recept za dizanicu s palentom. Ovo je osnovni recept za dizano tijesto, pa ga po želji možete puniti i drugim nadjevima.
Sastojci:
Sastojci za dizano tijesto
2.5dcl mlijeka
2vrećice suhog kvasca
140gšećera
650goštrog brašna
4žumanjka
150gZvijezda stolnog margarina sobne temperature
2prstohvata soli
Sastojci za nadjev
6dcl vode
3dcl palente
6žlica šećera
1vanil šećer
prstohvat soli
2cijela jaja
oko 2 žlice bjelanjka koji su vam ostali od tijesta
Priprema:
Mlijeko ugrijte da bude mlako. Dodajte mu 2 žlice šećera i suhi kvasac, malo promiješajte i ostavite na toplom da nabubri.
U posudu za miješenje stavite ostatak šećera zajedno s ostalim sastojcima za tijesto, dodajte uzdignuti kvasac s mlijekom i zamijesite glatko, pomalo ljepljivo tijesto.
Zamiješeno tijesto malo pobrašnite, pokrijte krpom i ostavite na toplom da se diže oko 1 sat.
U međuvremenu skuhajte palentu sa šećerima i soli po uputama s vrećice, ostavite ju da se ohladi.
Jaja i bjelanjke pjenasto izmiksajte mikserom, dodajte im ohlađenu palentu, te još jednom sve skupa izmiksajte da se spoji.
Uzdignuto tijesto prepolovite na 2 jednaka dijela. Tepsiju obložite papirom za pečenje.
Jedan dio tijesta razvaljajte na tanko, pazite da dužina bude dužina vaše tepsije, širina nije bitna, razvaljajte samo da bude debelo oko 1 cm.
Pola pripremljenog nadjeva nanesite na tijesto. Zarolajte ga, te prebacite u tepsiju.
Isto ponovite s drugim dijelom tijesta.
Dizanice premažite s malo ulja, upalite pećnicu na 250C i ostavite da se grije dok vam se tijesto još malo diže u tepsiji.
U ugrijanu pećnicu stavite dizanice, te temperaturu odmah smanjite na 200C. Pecite ju na toj temperaturi dok se ne digne i dok ne porumeni, zatim smanjite temperaturu na 180C i pecite dok ne bude gotova. Sve zajedno oko 40-45 minuta, zavisno od pećnice.
Gotovu dizanicu prekrijte vrećicom i krpom, te ostavite da se prohladi.