Ovo dizano tijesto s palentom bio je moj prvi objavljeni recept na novom portlu Ja kuham, koji je pokrenula Jamnica. Dobila sam priliku, uz još brojne druge autore, pisati priče uz recepte, jer je projekt tako napravljen, svaki recept prači i osobna priča autora. Priliku sam odmah prihvatila, jer je projekt stvarno divan. Moju priču možete pročitati klikom na recept.
Kod nas se kolači od dizanog tijesta zovu i Dizanice, neki od vas su prvi put čuli za taj naziv kada sam vam predstavila ovaj recept na facebooku, ali je zapravo logično, dizano tijesto = dizanica, rječnik naših mama i baka.
Otkako sam prvi put probala ovaj kolač, postao mi je jedan od omiljenih. Ova dizanica ima okus kao da je rađena sa sirom i vanilijom, a ne s palentom. Kada ju jedete, uopće zapravo ne možete skužiti od čega je točno napravljen nadjev.
Nadam se da među vama ima onih koji ga se sjećaju još od malih nogu, te da ćete se odvažiti i sami ga napraviti danas, nakon toliko godina, mislim da je zaslužio da ugleda svjetlo dana.
U slast!
Recept
- 2.5 dcl mlijeka
- 2 vrećice suhog kvasca
- 140 g šećera
- 650 g oštrog brašna
- 4 žumanjka
- 150 g Zvijezda stolnog margarina sobne temperature
- 2 prstohvata soli
- 6 dcl vode
- 3 dcl palente
- 6 žlica šećera
- 1 vanil šećer
- prstohvat soli
- 2 cijela jaja
- oko 2 žlice bjelanjka koji su vam ostali od tijesta
-
Mlijeko ugrijte da bude mlako. Dodajte mu 2 žlice šećera i suhi kvasac, malo promiješajte i ostavite na toplom da nabubri.
-
U posudu za miješenje stavite ostatak šećera zajedno s ostalim sastojcima za tijesto, dodajte uzdignuti kvasac s mlijekom i zamijesite glatko, pomalo ljepljivo tijesto.
-
Zamiješeno tijesto malo pobrašnite, pokrijte krpom i ostavite na toplom da se diže oko 1 sat.
-
U međuvremenu skuhajte palentu sa šećerima i soli po uputama s vrećice, ostavite ju da se ohladi.
-
Jaja i bjelanjke pjenasto izmiksajte mikserom, dodajte im ohlađenu palentu, te još jednom sve skupa izmiksajte da se spoji.
-
Uzdignuto tijesto prepolovite na 2 jednaka dijela. Tepsiju obložite papirom za pečenje.
-
Jedan dio tijesta razvaljajte na tanko, pazite da dužina bude dužina vaše tepsije, širina nije bitna, razvaljajte samo da bude debelo oko 1 cm.
-
Pola pripremljenog nadjeva nanesite na tijesto. Zarolajte ga, te prebacite u tepsiju.
-
Isto ponovite s drugim dijelom tijesta.
-
Dizanice premažite s malo ulja, upalite pećnicu na 250C i ostavite da se grije dok vam se tijesto još malo diže u tepsiji.
-
U ugrijanu pećnicu stavite dizanice, te temperaturu odmah smanjite na 200C. Pecite ju na toj temperaturi dok se ne digne i dok ne porumeni, zatim smanjite temperaturu na 180C i pecite dok ne bude gotova. Sve zajedno oko 40-45 minuta, zavisno od pećnice.
-
Gotovu dizanicu prekrijte vrećicom i krpom, te ostavite da se prohladi.
-
Pospite šećerom u prahu i poslužite.
Prvi puta čujem za ovaj kolač ali baš mi se sviđa, sigurno ću isprobati.
Obožavam dizanice svake vrste ali za ovu još nisam čula, a niti probala…Ali kad vidim nastanak ove divnotice još više je želim napraviti….P.S. Probaj drugi put kad je ispečeš okrenuti skup sa plehom naopačke i ostaviti 20-ak min da izbjegneš odvajanje kore od nadjeva…Meni se to uvijek događalo sa makom i orahom i pročitala negdje tu foru i više nema odvajanja 🙂
Nikolinaa hvala ti za taj trik, svakako cu isprobati 🙂 e a kasnije dok sam ju nastavila rezati nigdje mi se nije odvojila, nego samo taj prvi dio koji sam izdvojila za slikanje 😀