nekoliko žlica džema po izboru (ja sam danas koristila onaj od smokava od Aure)
otprilike 3 jabuke
1vanilin šećer
malo cimeta
Dodatno:
1jaje
2žlice smeđeg šećera
Priprema:
U posudu stavite brašno, šećer, sol i nasjeckajte hladni maslac, dodajte 3 žlice hladne vode i zamijesite tijesto. Ne mora biti savršeno glatko, nemojte predugo mijesiti. Zavisno od brašna, po potrebi dodajte još koju žlicu vode.
Tijesto spljoštite u disk, zamotajte u prozirnu foliju pa ga stavite u frižider da odmara sat vremena.
Pećnicu zagrijte na 180C.
Nakon toga tijesto razvaljajte u krug na komadu masnog papira na debljinu od oko 0,5-1 cm. Tijesto po sredini premažite s džemom po želji.
Pritom uz rub ostavite nekoliko centimetara praznog kako biste kasniji lakše mogli preklopiti tijesto i zatvoriti galettu.
Jabuke ogulite i naribajte ili narežite na tanko pa ih na gusto poslažite po tijestu, pospite ih vanilin šećerom i po želji s malo cimeta.
Preklopite rubove tijesta prema unutra.
Jaje razmutite i premažite rubove, dodatno ih pospite smeđim šećerom.
Stavite peći galettu oko 30 minuta, odnosno dok ne porumeni.