Galette s jabukama

Veliki sam obožavatelj prhkog tijesta, a galette su mi savršena kombinacija upravo tog prhkog tijesta, marmelade ili džema po izboru i svježeg sezonskog voća.

Ovog puta u kombinaciji smokva i jabuka. Neki dan su mi stigli Aura džemovi na isprobavanje pa je ovo jedan recept za njih, koji se nadam da ćete isprobati u svom domu jer mislim da će se svidjeti i vama.

Vi se možete igrati okusima, u sezoni jagoda kombinirajte džem od malina, jagoda ili neki drugi sa svježe narezanim jagodama po vrhu, a u seozni bresaka dodajte njih.

U slast!

Galette s jabukama
Sastojci:
Sastojci za tijesto:
  • 210 g glatkog brašna
  • 2 žlice šećera
  • prstohvat soli
  • 200 g hladnog maslaca
  • 3-5 žlica hladne vode
Sastojci za nadjev:
  • nekoliko žlica džema po izboru (ja sam danas koristila onaj od smokava od Aure)
  • otprilike 3 jabuke
  • 1 vanilin šećer
  • malo cimeta
Dodatno:
  • 1 jaje
  • 2 žlice smeđeg šećera
Priprema:
  1. U posudu stavite brašno, šećer, sol i nasjeckajte hladni maslac, dodajte 3 žlice hladne vode i zamijesite tijesto. Ne mora biti savršeno glatko, nemojte predugo mijesiti. Zavisno od brašna, po potrebi dodajte još koju žlicu vode.
  2. Tijesto spljoštite u disk, zamotajte u prozirnu foliju pa ga stavite u frižider da odmara sat vremena.
  3. Pećnicu zagrijte na 180C.
  4. Nakon toga tijesto razvaljajte u krug na komadu masnog papira na debljinu od oko 0,5-1 cm. Tijesto po sredini premažite s džemom po želji.

  5. Pritom uz rub ostavite nekoliko centimetara praznog kako biste kasniji lakše mogli preklopiti tijesto i zatvoriti galettu.
  6. Jabuke ogulite i naribajte ili narežite na tanko pa ih na gusto poslažite po tijestu, pospite ih vanilin šećerom i po želji s malo cimeta.
  7. Preklopite rubove tijesta prema unutra.
  8. Jaje razmutite i premažite rubove, dodatno ih pospite smeđim šećerom.
  9. Stavite peći galettu oko 30 minuta, odnosno dok ne porumeni.

Share this

Pin

Leave a Comment

Recipe Rating




Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.