Veliki sam obožavatelj prhkog tijesta, a galette su mi savršena kombinacija upravo tog prhkog tijesta, marmelade ili džema po izboru i svježeg sezonskog voća.
Ovog puta u kombinaciji smokva i jabuka. Neki dan su mi stigli Aura džemovi na isprobavanje pa je ovo jedan recept za njih, koji se nadam da ćete isprobati u svom domu jer mislim da će se svidjeti i vama.
Vi se možete igrati okusima, u sezoni jagoda kombinirajte džem od malina, jagoda ili neki drugi sa svježe narezanim jagodama po vrhu, a u seozni bresaka dodajte njih.
U slast!
- 210 g glatkog brašna
- 2 žlice šećera
- prstohvat soli
- 200 g hladnog maslaca
- 3-5 žlica hladne vode
- nekoliko žlica džema po izboru (ja sam danas koristila onaj od smokava od Aure)
- otprilike 3 jabuke
- 1 vanilin šećer
- malo cimeta
- 1 jaje
- 2 žlice smeđeg šećera
-
U posudu stavite brašno, šećer, sol i nasjeckajte hladni maslac, dodajte 3 žlice hladne vode i zamijesite tijesto. Ne mora biti savršeno glatko, nemojte predugo mijesiti. Zavisno od brašna, po potrebi dodajte još koju žlicu vode.
-
Tijesto spljoštite u disk, zamotajte u prozirnu foliju pa ga stavite u frižider da odmara sat vremena.
-
Pećnicu zagrijte na 180C.
-
Nakon toga tijesto razvaljajte u krug na komadu masnog papira na debljinu od oko 0,5-1 cm. Tijesto po sredini premažite s džemom po želji.
-
Pritom uz rub ostavite nekoliko centimetara praznog kako biste kasniji lakše mogli preklopiti tijesto i zatvoriti galettu.
-
Jabuke ogulite i naribajte ili narežite na tanko pa ih na gusto poslažite po tijestu, pospite ih vanilin šećerom i po želji s malo cimeta.
-
Preklopite rubove tijesta prema unutra.
-
Jaje razmutite i premažite rubove, dodatno ih pospite smeđim šećerom.
-
Stavite peći galettu oko 30 minuta, odnosno dok ne porumeni.