Za početak pripremite pržene lješnjake kao i sve sastojke. Ja si to uvijek spremim unaprijed punu teglu pa imam kad mi treba.
Pećnicu upalite na 180C i ostavite da se grije.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
Bjelanjke s prstohvatom soli izmiksajte u čvrsti snijeg.
Žumanjke sa šećerom izmiksajte dok ne udvostruče volumen i dok ne postanu bijeli.
Zatim dodajte gussnel, kakao, prašak za pecivo, ulje, aromu i lješnjake.
Sve dobro izmiksajte pa dodajte bjelanjcima - laganim i kružnim pokretima umiješajte u smjesu.
Okruglom kalupu promjera oko 23 cm dno obložite papirom za pečenje, a stranice mu namastite. Smjesu za biskvit izlijte u kalup, stavite peći oko 30-35 minuta, odnosno dok čačkalica ne izađe van suha. Nemojte presušiti biskvit.
Priprema kreme:
Dok se biskvit peče, vi pripremite kremu.
Izmjerite 7 dl mlijeka.
U jednoj manjoj posudici izmješajte gussnel i šećer pa iz izmjerenog mlijeka dodajte 10-ak žlica mlijeka, dobro promiješajte da nema grudica.
Preostalo mlijeko zakuhajte, umiješajte Lino ladu i aromu lješnjaka, miješajte dok se lino lada ne otopi, zatim dodajte gussnel uz stalno miješanje. Kuhajte nekoliko minuta dok se krema skroz ne zgusne.
Skuhanu kremu maknite s vatre, ja sam ju premjestila u posudu miksera, prekrijte ju prijanjajućom folijom na način da ju zaljepite direktno na kremu, ne na rubove posude. Ostavite kremu da se skroz ohladi.
Ohlađenu kremu razraditi mikserom u svilenkastu kremu.
Zatim joj dodati slatko vrhnje za šlag (ne izmiksati već dodati tekuće) te sve skupa zajedno izmiksati.
Slaganje torte:
Ja cijelu tortu slažem nazad u kalup u kojem se pekla i u njoj mi se torta hladi.
Ohlađeni biskvit prerežite na pola.
Otprilike 5 žlica lino lade po želji (bijelu ili onu gold, svaka preporuka), malo rastopite pa njome premažite biskvite. Znači u kalup stavite jedan biskvit pa premažite itd.
Zatim premažite premažite polovicom kremom, preklopite drugim biskvitom pa zatim cijelu tortu premažite ostatkom kreme. Ukrasite krokantom ili prženim mljevenim lješnjacima.
Priprema krokanta:
Šećer stavite u manji lonac, kada se otopi dodajte mu cijele lješnjake.
Miješajte par minuta sve dok se šećer ne počne ljepiti za njih i dok malo ne potamni.
Istresite lješnjake na masni papir i ostavite ih da se ohlade.
Ohlađene sameljite u grubo ili u sitno i njime ukrasite tortu.