Krokant ili lješnjak torta

Krokant ili lješnjak torta jedna je od najdražih u našoj kući i radimo ju većinom za posebne prilike poput rođendana ili imendana.

Ukoliko i vi volite ove okuse, isprobajte.

Recept pišem detaljno, nadam se da će vas koraci voditi do finih kremastih okusa.

U slast!

Krokant ili lješnjak torta
Sastojci:
Sastojci za biskvit:
  • 5 jaja
  • prstohvat soli
  • 100 g šećera
  • 2 vrhom pune žlice Dolcela Gussnela
  • 2 vrhom pune žlice kakao praha
  • 1 Dolcela prašak za pecivo
  • 80 ml ulja
  • 1 žličica arome lješnjaka
  • 100 g prženih mljevenih lješnjaka
Sastojci za kremu:
  • 7 dl mlijeka
  • 80 g Dolcela Gussnela
  • 70 g šećera
  • 150 g Lino lade Milk
  • 1 žličica arome lješnjaka
  • 200 ml hladnog slatkog vrhnja za šlag
Za krokant (ukoliko želite):
  • 50 g šećera
  • 50 g lješnjaka
Dodatno:
  • Lino lada Milk
  • prženi mljeveni lješnjaci
Priprema:
Priprema biskvita:
  1. Za početak pripremite pržene lješnjake kao i sve sastojke. Ja si to uvijek spremim unaprijed punu teglu pa imam kad mi treba.
  2. Pećnicu upalite na 180C i ostavite da se grije.
  3. Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
  4. Bjelanjke s prstohvatom soli izmiksajte u čvrsti snijeg.
  5. Žumanjke sa šećerom izmiksajte dok ne udvostruče volumen i dok ne postanu bijeli.
  6. Zatim dodajte gussnel, kakao, ulje, aromu i lješnjake.
  7. Sve dobro izmiksajte pa dodajte bjelanjcima – laganim i kružnim pokretima umiješajte u smjesu.
  8. Okruglom kalupu promjera oko 23 cm dno obložite papirom za pečenje, a stranice mu namastite. Smjesu za biskvit izlijte u kalup, stavite peći oko 30-35 minuta, odnosno dok čačkalica ne izađe van suha. Nemojte presušiti biskvit.
Priprema kreme:
  1. Dok se biskvit peče, vi pripremite kremu.
  2. Izmjerite 7 dl mlijeka.
  3. U jednoj manjoj posudici izmješajte gussnel i šećer pa iz izmjerenog mlijeka dodajte 10-ak žlica mlijeka, dobro promiješajte da nema grudica.
  4. Preostalo mlijeko zakuhajte, umiješajte Lino ladu i aromu lješnjaka, miješajte dok se lino lada ne otopi, zatim dodajte gussnel uz stalno miješanje. Kuhajte nekoliko minuta dok se krema skroz ne zgusne.
  5. Skuhanu kremu maknite s vatre, ja sam ju premjestila u posudu miksera, prekrijte ju prijanjajućom folijom na način da ju zaljepite direktno na kremu, ne na rubove posude. Ostavite kremu da se skroz ohladi.
  6. Ohlađenu kremu razraditi mikserom u svilenkastu kremu.
  7. Zatim joj dodati slatko vrhnje za šlag (ne izmiksati već dodati tekuće) te sve skupa zajedno izmiksati.
Slaganje torte:
  1. Ja cijelu tortu slažem nazad u kalup u kojem se pekla i u njoj mi se torta hladi.
  2. Ohlađeni biskvit prerežite na pola.
  3. Otprilike 5 žlica lino lade po želji (bijelu ili onu gold, svaka preporuka), malo rastopite pa njome premažite biskvite. Znači u kalup stavite jedan biskvit pa premažite itd.
  4. Zatim premažite premažite polovicom kremom, preklopite drugim biskvitom pa zatim cijelu tortu premažite ostatkom kreme. Ukrasite krokantom ili prženim mljevenim lješnjacima.
Priprema krokanta:
  1. Šećer stavite u manji lonac, kada se otopi dodajte mu cijele lješnjake.
  2. Miješajte par minuta sve dok se šećer ne počne ljepiti za njih i dok malo ne potamni.
  3. Istresite lješnjake na masni papir i ostavite ih da se ohlade.
  4. Ohlađene sameljite u grubo ili u sitno i njime ukrasite tortu.

Share this

Pin

1 Comment

  1. Bojana Ćitić

    Recept izgleda jako primamljivo, a jednostavno za napraviti ❤️ jedino se plašim da mi aroma lešnika ne da neki veštački ukus kolaču. Kog proizvodjača je tvoja aroma? Šta misliš kako bi bilo da se izostavi ukoliko ne mogu da nadjem kvalitetnu?

Leave a Comment

Recipe Rating




Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.