Jednostavan recept za marmeladu od zamrznutih ili svježih višanja koji možete napraviti u svom domu u samo jednom većem loncu. Ja sam koristila konzervans no vi ne morate, već napunjene staklenke s marmeladom možete prokuhati u vodi kako biste marmeladu osigurali od kvarenja.
Sastojci:
Sastojci
1kgvišnja
500gšećera
pola žličice konzervansa
Priprema:
Priprema
Voće i šećer stavite u veći lonac.
Lonac stavite na jaku vatru i pustite da se voće kuha. Povremeno promiješajte.
Preko lonca stavite drvenu kuhaču kako vam voće nebi iskipilo.
Marmeladu kuhajte dok tekućina ne ispari, oko sat vremena, zavisi koliko soka i vode ima vaše voće.
Pred kraj dodajte konzervans, promiješajte i ugasite vatru.
Voće usitnite u blenderu ili sa štapnim mikserom, a možete ga ostaviti i cijelog.
Za vrijeme dok se marmelada kuha, pećnicu upalite na 100C, operite 4-5 manjih staklenki, u jednu dublju tepsiju ulijte malo vode da pokrije dno, oprane staklenke poslažite u tepsiju, tepsiju stavite u pećnicu i ostavite staklenke neka se steriliziraju. Staklenke će biti spremne da ih izvadite van kada na njima više nećete vidjeti kapljice vode (u mojoj pećnici bile su spremne već za 5 minuta).
Pripremljenu marmeladu lijevajte u još tople, čiste i sterilne staklenke.
Napomena:
Ukoliko su vam višnje kiselije, možete staviti više šećera, na 1 kg voća 750 g šećera.