Prošle godine negdje u ovo vrijeme uključila sam se u projekt održivog razvoja s robnom kućnom IKEA. Vladimir i ja tek smo bili postali vlastito kućanstvo i uselili smo u naš dom, malenu kućicu od 70 kvadrata. Odlučili smo se u taj naš dom otpočetka unijeti male promjene za velike uštede.
Kako živimo u Virovitici, malom slavonskom gradiću okruženi prirodom, ova odluka i unešene promjene su naš život samo podigle na još jedan višlji nivo gdje smo stečene životne navike primjenili i u našem domu. Opće je poznato da bi ovaj svijet rastao i postao bolje mjesto za život trebamo krenuti od sebe, tako smo i mi krenuli malim koracima iz svog doma o kojima ću vam detaljnije pisati u narednim postovima.
Tada sam bila na početku trudnoće i moji majčinski osjećaji su se tek rađali. Razmišljala sam o svom djetinjstvu, o kući i dvorištu u kojem sam ja odrasla, o navikama moje mame i bake i kako sam ih ja kao dijete doživljavala. Održiv razvoj nisam samo gledala kroz brojeve na mjerilima i kućnim računima, već sam održiv razvoj doživjela i kao održavanje vrijednosti koje su se u ovom svijetu bile malo pogubile, ali se isto tako pomalo i ponovno vraćaju zahvaljujući ljudima i tvrtkama koje osviješćuju ljude bitnim vrijednostima i vraćaju nas prirodi, doslovno prirodi i prirodi lijepog i zdravog življenja.
Odlučila sam tu neku tradiciju starijih generacija pretočiti i u svoj mladi život kako bi i moje dijete imalo lijepe uspomene na život s nama – tako su bili nastali moji postovi u sklopu projekta održivog razvoja.
Pisala sam vam o zamrzavanju hrane kao o jednoj od tradicionalnih stvari koje su radile naše mame i bake. Prošle godine sam sama zamrzavala domaće namirnice kako bi nam bile spremne za zimu, za našu prehranu kao i za Nou i njegovu dohranu.
Za zimu sam u staklenke bila spremila i jabuke u obliku kompota te umak od paradajza koji se može koristiti i kao ketchup. U narednim postovima ću vam doslovno prenijeti iskustva i o proizvodima koji su nama promijenili život i učinili ga boljim, lakšim i održivijim.
Ambasadori odživosti
Tko je pratio i čitao postove prošle godine zna da su osim mene u projektu bile još tri kolegice (Andrea Cukrov, Maja Brekalo, Matejka Buča), a od ove godine robna kuća IKEA odlučila je proširiti projekt i uključiti vas u njega.
Svi ste imali priliku prijaviti se, a prijavilo vas se je čak više od 2.000, što je stvarno odlična brojka koja pokazuje interes za učenje o održivosti. IKEA je bila pregledala prijave i izabrala još 20 ambasadora, oni su dobili poklon bon od 3.000 kuna za kupnju IKEA održivih proizvoda koje će koristiti u svom domu narednih šest mjeseci.
Naše i njihove nove avanture možete pratiti i na posebno kreiranoj stranici Male promjene, velike uštede.
Iskoristimo zamrznuto
Kako nam zima lagano prolazi i dolazi nam proljeće, za kraj ovog posta s vama dijelim recept za savršenu marmeladu od višanja. Ove iste višnje sam prošle godine u sklopu ovog projekta zamrznula i većinom ih koristila u kolačima. Ostatak koji je ostao odlučila sam pretvoriti u marmeladu kako se višnje nebi bacile i propale. Inače razne marmelade, pekmeze i džemove možete normalno pripremati i od smrznutog voća kao što sam ja danas napravila.
Ovo je jednostavan recept s jednostavnim omjerima, a kremoznost i mazivost marmelade je doista predivna. Vi se sastojcima možete igrati pa pred kraj možda dodati i tamnu čokoladu, aromu vanilije ili malo ruma.
Znate kako se kaže, priroda je u najmanjem najveća, zato ono što volite spremite u male teglice i uživajte u mirisima i okusima.
U slast!
- 1 kg višnja
- 500 g šećera
- pola žličice konzervansa
-
Voće i šećer stavite u veći lonac.
-
Lonac stavite na jaku vatru i pustite da se voće kuha. Povremeno promiješajte.
-
Preko lonca stavite drvenu kuhaču kako vam voće nebi iskipilo.
-
Marmeladu kuhajte dok tekućina ne ispari, oko sat vremena, zavisi koliko soka i vode ima vaše voće.
-
Pred kraj dodajte konzervans, promiješajte i ugasite vatru.
-
Voće usitnite u blenderu ili sa štapnim mikserom, a možete ga ostaviti i cijelog.
-
Za vrijeme dok se marmelada kuha, pećnicu upalite na 100C, operite 4-5 manjih staklenki, u jednu dublju tepsiju ulijte malo vode da pokrije dno, oprane staklenke poslažite u tepsiju, tepsiju stavite u pećnicu i ostavite staklenke neka se steriliziraju. Staklenke će biti spremne da ih izvadite van kada na njima više nećete vidjeti kapljice vode (u mojoj pećnici bile su spremne već za 5 minuta).
-
Pripremljenu marmeladu lijevajte u još tople, čiste i sterilne staklenke.
Ukoliko su vam višnje kiselije, možete staviti više šećera, na 1 kg voća 750 g šećera.
U suradnji s IKEA