Marmelada od višanja i kako ja vidim održiv razvoj u našem domu

Prošle godine negdje u ovo vrijeme uključila sam se u projekt održivog razvoja s robnom kućnom IKEA. Vladimir i ja tek smo bili postali vlastito kućanstvo i uselili smo u naš dom, malenu kućicu od 70 kvadrata. Odlučili smo se u taj naš dom otpočetka unijeti male promjene za velike uštede.

Kako živimo u Virovitici, malom slavonskom gradiću okruženi prirodom, ova odluka i unešene promjene su naš život samo podigle na još jedan višlji nivo gdje smo stečene životne navike primjenili i u našem domu. Opće je poznato da bi ovaj svijet rastao i postao bolje mjesto za život trebamo krenuti od sebe, tako smo i mi krenuli malim koracima iz svog doma o kojima ću vam detaljnije pisati u narednim postovima.

Tada sam bila na početku trudnoće i moji majčinski osjećaji su se tek rađali. Razmišljala sam o svom djetinjstvu, o kući i dvorištu u kojem sam ja odrasla, o navikama moje mame i bake i kako sam ih ja kao dijete doživljavala. Održiv razvoj nisam samo gledala kroz brojeve na mjerilima i kućnim računima, već sam održiv razvoj doživjela i kao održavanje vrijednosti koje su se u ovom svijetu bile malo pogubile, ali se isto tako pomalo i ponovno vraćaju zahvaljujući ljudima i tvrtkama koje osviješćuju ljude bitnim vrijednostima i vraćaju nas prirodi, doslovno prirodi i prirodi lijepog i zdravog življenja.

Odlučila sam tu neku tradiciju starijih generacija pretočiti i u svoj mladi život kako bi i moje dijete imalo lijepe uspomene na život s nama – tako su bili nastali moji postovi u sklopu projekta održivog razvoja.

 

Održiv razvoj kod kuće

 

Pisala sam vam o zamrzavanju hrane kao o jednoj od tradicionalnih stvari koje su radile naše mame i bake. Prošle godine sam sama zamrzavala domaće namirnice kako bi nam bile spremne za zimu, za našu prehranu kao i za Nou i njegovu dohranu.

Za zimu sam u staklenke bila spremila i jabuke u obliku kompota te umak od paradajza koji se može koristiti i kao ketchup. U narednim postovima ću vam doslovno prenijeti iskustva i o proizvodima koji su nama promijenili život i učinili ga boljim, lakšim i održivijim.

Ambasadori odživosti

Tko je pratio i čitao postove prošle godine zna da su osim mene u projektu bile još tri kolegice (Andrea Cukrov, Maja Brekalo, Matejka Buča), a od ove godine robna kuća IKEA odlučila je proširiti projekt i uključiti vas u njega.

Svi ste imali priliku prijaviti se, a prijavilo vas se je čak više od 2.000, što je stvarno odlična brojka koja pokazuje interes za učenje o održivosti. IKEA je bila pregledala prijave i izabrala još 20 ambasadora, oni su dobili poklon bon od 3.000 kuna za kupnju IKEA održivih proizvoda koje će koristiti u svom domu narednih šest mjeseci.

Naše i njihove nove avanture možete pratiti i na posebno kreiranoj stranici Male promjene, velike uštede.

 

Iskoristimo zamrznuto 

Kako nam zima lagano prolazi i dolazi nam proljeće, za kraj ovog posta s vama dijelim recept za savršenu marmeladu od višanja. Ove iste višnje sam prošle godine u sklopu ovog projekta zamrznula i većinom ih koristila u kolačima. Ostatak koji je ostao odlučila sam pretvoriti u marmeladu kako se višnje nebi bacile i propale. Inače razne marmelade, pekmeze i džemove možete normalno pripremati i od smrznutog voća kao što sam ja danas napravila.

Ovo je jednostavan recept s jednostavnim omjerima, a kremoznost i mazivost marmelade je doista predivna. Vi se sastojcima možete igrati pa pred kraj možda dodati i tamnu čokoladu, aromu vanilije ili malo ruma.

Znate kako se kaže, priroda je u najmanjem najveća, zato ono što volite spremite u male teglice i uživajte u mirisima i okusima.

U slast!

 

Marmelada od višanja
Jednostavan recept za marmeladu od zamrznutih ili svježih višanja koji možete napraviti u svom domu u samo jednom većem loncu. Ja sam koristila konzervans no vi ne morate, već napunjene staklenke s marmeladom možete prokuhati u vodi kako biste marmeladu osigurali od kvarenja.
Sastojci:
Sastojci
 • 1 kg višnja
 • 500 g šećera
 • pola žličice konzervansa
Priprema:
Priprema
 1. Voće i šećer stavite u veći lonac.
 2. Lonac stavite na jaku vatru i pustite da se voće kuha. Povremeno promiješajte.
 3. Preko lonca stavite drvenu kuhaču kako vam voće nebi iskipilo.
 4. Marmeladu kuhajte dok tekućina ne ispari, oko sat vremena, zavisi koliko soka i vode ima vaše voće.
 5. Pred kraj dodajte konzervans, promiješajte i ugasite vatru.
 6. Voće usitnite u blenderu ili sa štapnim mikserom, a možete ga ostaviti i cijelog.
 7. Za vrijeme dok se marmelada kuha, pećnicu upalite na 100C, operite 4-5 manjih staklenki, u jednu dublju tepsiju ulijte malo vode da pokrije dno, oprane staklenke poslažite u tepsiju, tepsiju stavite u pećnicu i ostavite staklenke neka se steriliziraju. Staklenke će biti spremne da ih izvadite van kada na njima više nećete vidjeti kapljice vode (u mojoj pećnici bile su spremne već za 5 minuta).
 8. Pripremljenu marmeladu lijevajte u još tople, čiste i sterilne staklenke.
Napomena:

Ukoliko su vam višnje kiselije, možete staviti više šećera, na 1 kg voća 750 g šećera.

 
U suradnji s IKEA

Share this

Pin