Zimnica: Umak od paradajza

Jeste li već napunili svoje špajze i podrume barem do pola s ovosezonskom zimnicom? 🙂 Vjerujem da su džemovi i marmelade barem malo zašarenili stare police kao kod nas doma. Mi se jako veselimo zimi i otvaranju teglica koje čuvaju mirise i okuse ljeta.

 

Ulaskom u zimu broj dostupnih svježih namirnica na našim jelovnicima jako se smanjuje i tržnice nisu toliko šarene kao u drugim godišnjim dobima. Uz samo malo mašte moguće je obogatiti zimski jelovnik i učiniti ga zdravim, ukusnim i hranjivim.

 

Ja obožavam pripremati zimnicu, možda čak i više od bilo kakvih kolača, a obožavam ju i jesti. Ima nešto u tom načinu pripreme namirnica i njihovoj obradi koja me vraća u neke starinske dane naših mama i baka i totalno prenosi duh seoske kuhinje na naše tanjure i na naša nepca.

Ja sam se ovaj vikend poigrala s jednom slanom varijantom i to s domaćim umakom od rajčice koji doista na hladnom i tamnom mjestu može prezimiti bez da se pokvari. Ponukana projektom robne kuće IKEA Hrvatska u kojem sudjelujem u sklopu održivog razvoja odlučila sam se pozabaviti upravo ovakvim receptom, gdje ne bacamo zrele plodove, već ih čuvamo i obrađujemo za dane kada ih uopće ne bude.

Sastojci za ovu zimnicu su jednostavni, svima dostupni i preukusni, a dodacima se čak možete i igrati. Ovo je inače najdraža zimnica mog muža, on ju obožava i doslovno ju može samo ugrijati, skuhati omiljenu tjesteninu i sve zamiješati uz malo finog sira i rukole.

 

Osim kao gotov umak za tjesteninu, ovu zimnicu možete koristiti kao umak za pržene krumpiriće, kao umak za pizzu, bruskete ili kao dodatak juhama i varivima.

 
Ja zimnicu shvaćam kao održiv razvoj, kao jedan od načina da jedno domaćinstvo opskrbi obitelj za zimu važnim nutrijentima i zato općenito podržavam ovu tradiciju čuvanja namirnice. Zato i vama donosim neke savjete kako bi i vaša zimnica bila što ukusnija i kvalitetnija. Pogotovo kada u ovakav recept uklopim staru sortu domaćeg paradajza volovsko srce koje uzgaja moja svekrva. Ona iz godine u godinu sama čuva svoje sjeme, suši ga i sprema za sadnju, gdje na kraju svi iz obitelji ubiremo prekrasne nesavršene plodove savršenog okusa.
 

 
Zimnica kao dio održivog razvoja:

     

  • Zrelo voće i povrće koje biste inače možda bacili iskoristite za pripremu zimnice, jer zimnica je upravo sa zrelim voćem i povrćem najukusnija, a iz robne kuće IKEA savjetuju da ukoliko nemaš svoju voćku koju bi možda obrao, no vidiš da npr. susjed ima neobranu voćku koja trune – pokucaš na njegova vrata s prijedlogom da ti od njegovog voća napraviš ukusan voćni sok, kompot ili džem. Vlasniku zahvali tako da mu odneseš nekoliko staklenki tvog gastronomskog remek djela
  • Zimnica predstavlja važan izvor vitamina tijekom zime kada nam svježe voće i povrće nije dostupno
  • Tvoja vlastita zimnica ima bolji okus, a i možeš stvarati okuse kakve ti voliš, što s gotovim jelima nije moguće
  • Pripremajući i konzervirajući vlastitu hranu izbjeći ćeš razne aditive koji se često nalaze u kupovnim jelima
  • Priprema zimnice je zdrava i zabavna, a i stvara uspomene koje traju cijeli život

 

Savjeti za pripremu kvalitetnije i ukusnije zimnice:

     

  • Plodove ne uzimajte poslije kiše jer su tada vodeniji (posebice voće)
  • Raznovrsni začini poput bosiljka, vlasca, papra u zrnu, korijandera, kopra ili češnjaka pružit će vašoj zimnici posebnu aromu i osigurati ljekovita svojstva
  • Ti isti začini koji će aromatizirati vašu zimnicu služe i kao prirodni konzervansi koji će spriječiti razvoj bakterija u hrani
  • Koristite staklenke i boce koje će dodatno spriječiti kvarenje zimniceKORKEN serija robne kuće IKEA  idealna je za čuvanje hrane poput krastavaca, džemova, umaka i sokova jer staklenke imaju vakuumirani poklopac koji zadržava okus
  • Staklenke obavezno moraju biti suhe i čiste, inače će voda i ostalo unutar njih ubrzati kvarenje vaše zimice
  • Ukoliko ćete staklenke puniti vrućom zimnicom, tada i staklenke moraju biti vruće kako biste spriječili pucanje stakla
  • Vruću zimnicu ulijevajte u staklenke postupno, malo po malo, ne naglo odjednom, također kako biste spriječili pucanje stakla
  • Zatvarate li staklenke celofanom, tada rubove prije zatvaranja prebrišite alkoholom ili octom kako biste se osigurali od kvarenja
  • Prilikom punjenja staklenki ostavite barem 2 cm praznog prostora do poklopca
  • Zimnicu čuvajte na hladnom, tamnom i suhom mjestu, osunčana i vlažna mjesta mogla bi ubrzati kvarenje zimnice

 

Nikako zimi ne zaboravite jesti i svoju zamrznutu hranu koju ste spremili u vaše zamrzivače, a o kojoj smo imali prilike čitati u zadnjem članku o zamrzavanju hrane kao dijelu održivog razvoja 🙂
 
Dobar tek!

Umak od paradajza
Jednostavan umak s jednostavnim sastojcima koji na kraju čini savršenu zimnicu. Idealan kao sam obrok ili kao dodatak raznim jelima. Ukoliko ga skuhate rjeđe i ispasirate da nema dijelića povrća može poslužiti i kao pravi domaći ketchup.
Sastojci:
Sastojci za oko 5 velikih staklenki
  • 3 kg paradajza
  • 500 g crvene paprike može i neka druga u nedostatku ove
  • češnjaka po želji
  • 2 ljute feferone može i više ukoliko želite ljući umak
  • oko 2 žlice soli
  • 2 dcl ulja
  • šaka svježih listova bosiljka
  • 2 žlice octa
  • 1 ravna žličica konzervansa
Priprema:
  1. Paradajz, papriku, češnjak i feferonu operite i narežite na manje komade, te sve skupa stavite u veliki lonac.
  2. Lonac stavite na vatru i pustite da kuha 45 minuta, povremeno promiješajte. Nemojte dodavati vodu, paradajz će pustiti svoj sok.
  3. Plamenik ugasite, pa skuhano povrće usitnite uz pomoć štapnog miksera (ili na već neki drugi način - možete ga skroz ispasirati u ketchup ili ostaviti krupnije komade).
  4. Usitnjenom povrću dodajte sol, ulje, listove bosiljka i ocat. Sve zajedno ponovno vratite na vatru i kuhajte do željene gustoće, kada dostigne gostoću koju želite, ugasite plamen, pa dodajte jednu ravnu žličicu konzervansa, kratko promiješajte i ostavite da odstoji minutu-dvije (ja sam svoj umak kuhala još otprilike 30 minuta).
  5. Za to vrijeme dok se umak kuha, pećnicu upalite na 100C, operite staklenke, u jednu dublju tepsiju ulijte malo vode da pokrije dno, oprane teglice poslažite u tepsiju, tepsiju stavite u pećnicu i ostavite teglice neka se steriliziraju. Teglice će biti spremne da ih izvadite van kada na njima više nećete vidjeti kapljice vode (u mojoj pećnici bile su spremne već za 5 minuta).
  6. Pripremljen umak lijevajte u još tople, čiste i sterilne staklenke (dio možete lijevati i u boce).
  7. Umak čuvajte u špajzi ili podrumu - gdje inače držite zimnicu.
Napomena:

Dodatnim sastojcima se slobodno možete igrati.

 
U suradnji s IKEA

Share this

Pin