Jeste li već napunili svoje špajze i podrume barem do pola s ovosezonskom zimnicom? 🙂 Vjerujem da su džemovi i marmelade barem malo zašarenili stare police kao kod nas doma. Mi se jako veselimo zimi i otvaranju teglica koje čuvaju mirise i okuse ljeta.
Ulaskom u zimu broj dostupnih svježih namirnica na našim jelovnicima jako se smanjuje i tržnice nisu toliko šarene kao u drugim godišnjim dobima. Uz samo malo mašte moguće je obogatiti zimski jelovnik i učiniti ga zdravim, ukusnim i hranjivim.
Ja obožavam pripremati zimnicu, možda čak i više od bilo kakvih kolača, a obožavam ju i jesti. Ima nešto u tom načinu pripreme namirnica i njihovoj obradi koja me vraća u neke starinske dane naših mama i baka i totalno prenosi duh seoske kuhinje na naše tanjure i na naša nepca.
Ja sam se ovaj vikend poigrala s jednom slanom varijantom i to s domaćim umakom od rajčice koji doista na hladnom i tamnom mjestu može prezimiti bez da se pokvari. Ponukana projektom robne kuće IKEA Hrvatska u kojem sudjelujem u sklopu održivog razvoja odlučila sam se pozabaviti upravo ovakvim receptom, gdje ne bacamo zrele plodove, već ih čuvamo i obrađujemo za dane kada ih uopće ne bude.
Sastojci za ovu zimnicu su jednostavni, svima dostupni i preukusni, a dodacima se čak možete i igrati. Ovo je inače najdraža zimnica mog muža, on ju obožava i doslovno ju može samo ugrijati, skuhati omiljenu tjesteninu i sve zamiješati uz malo finog sira i rukole.
Osim kao gotov umak za tjesteninu, ovu zimnicu možete koristiti kao umak za pržene krumpiriće, kao umak za pizzu, bruskete ili kao dodatak juhama i varivima.
Ja zimnicu shvaćam kao održiv razvoj, kao jedan od načina da jedno domaćinstvo opskrbi obitelj za zimu važnim nutrijentima i zato općenito podržavam ovu tradiciju čuvanja namirnice. Zato i vama donosim neke savjete kako bi i vaša zimnica bila što ukusnija i kvalitetnija. Pogotovo kada u ovakav recept uklopim staru sortu domaćeg paradajza volovsko srce koje uzgaja moja svekrva. Ona iz godine u godinu sama čuva svoje sjeme, suši ga i sprema za sadnju, gdje na kraju svi iz obitelji ubiremo prekrasne nesavršene plodove savršenog okusa.
Zimnica kao dio održivog razvoja:
- Zrelo voće i povrće koje biste inače možda bacili iskoristite za pripremu zimnice, jer zimnica je upravo sa zrelim voćem i povrćem najukusnija, a iz robne kuće IKEA savjetuju da ukoliko nemaš svoju voćku koju bi možda obrao, no vidiš da npr. susjed ima neobranu voćku koja trune – pokucaš na njegova vrata s prijedlogom da ti od njegovog voća napraviš ukusan voćni sok, kompot ili džem. Vlasniku zahvali tako da mu odneseš nekoliko staklenki tvog gastronomskog remek djela
- Zimnica predstavlja važan izvor vitamina tijekom zime kada nam svježe voće i povrće nije dostupno
- Tvoja vlastita zimnica ima bolji okus, a i možeš stvarati okuse kakve ti voliš, što s gotovim jelima nije moguće
- Pripremajući i konzervirajući vlastitu hranu izbjeći ćeš razne aditive koji se često nalaze u kupovnim jelima
- Priprema zimnice je zdrava i zabavna, a i stvara uspomene koje traju cijeli život
Savjeti za pripremu kvalitetnije i ukusnije zimnice:
- Plodove ne uzimajte poslije kiše jer su tada vodeniji (posebice voće)
- Raznovrsni začini poput bosiljka, vlasca, papra u zrnu, korijandera, kopra ili češnjaka pružit će vašoj zimnici posebnu aromu i osigurati ljekovita svojstva
- Ti isti začini koji će aromatizirati vašu zimnicu služe i kao prirodni konzervansi koji će spriječiti razvoj bakterija u hrani
- Koristite staklenke i boce koje će dodatno spriječiti kvarenje zimnice – KORKEN serija robne kuće IKEA idealna je za čuvanje hrane poput krastavaca, džemova, umaka i sokova jer staklenke imaju vakuumirani poklopac koji zadržava okus
- Staklenke obavezno moraju biti suhe i čiste, inače će voda i ostalo unutar njih ubrzati kvarenje vaše zimice
- Ukoliko ćete staklenke puniti vrućom zimnicom, tada i staklenke moraju biti vruće kako biste spriječili pucanje stakla
- Vruću zimnicu ulijevajte u staklenke postupno, malo po malo, ne naglo odjednom, također kako biste spriječili pucanje stakla
- Zatvarate li staklenke celofanom, tada rubove prije zatvaranja prebrišite alkoholom ili octom kako biste se osigurali od kvarenja
- Prilikom punjenja staklenki ostavite barem 2 cm praznog prostora do poklopca
- Zimnicu čuvajte na hladnom, tamnom i suhom mjestu, osunčana i vlažna mjesta mogla bi ubrzati kvarenje zimnice
Nikako zimi ne zaboravite jesti i svoju zamrznutu hranu koju ste spremili u vaše zamrzivače, a o kojoj smo imali prilike čitati u zadnjem članku o zamrzavanju hrane kao dijelu održivog razvoja 🙂
Dobar tek!

- 3 kg paradajza
- 500 g crvene paprike može i neka druga u nedostatku ove
- češnjaka po želji
- 2 ljute feferone može i više ukoliko želite ljući umak
- oko 2 žlice soli
- 2 dcl ulja
- šaka svježih listova bosiljka
- 2 žlice octa
- 1 ravna žličica konzervansa
-
Paradajz, papriku, češnjak i feferonu operite i narežite na manje komade, te sve skupa stavite u veliki lonac.
-
Lonac stavite na vatru i pustite da kuha 45 minuta, povremeno promiješajte. Nemojte dodavati vodu, paradajz će pustiti svoj sok.
-
Plamenik ugasite, pa skuhano povrće usitnite uz pomoć štapnog miksera (ili na već neki drugi način - možete ga skroz ispasirati u ketchup ili ostaviti krupnije komade).
-
Usitnjenom povrću dodajte sol, ulje, listove bosiljka i ocat. Sve zajedno ponovno vratite na vatru i kuhajte do željene gustoće, kada dostigne gostoću koju želite, ugasite plamen, pa dodajte jednu ravnu žličicu konzervansa, kratko promiješajte i ostavite da odstoji minutu-dvije (ja sam svoj umak kuhala još otprilike 30 minuta).
-
Za to vrijeme dok se umak kuha, pećnicu upalite na 100C, operite staklenke, u jednu dublju tepsiju ulijte malo vode da pokrije dno, oprane teglice poslažite u tepsiju, tepsiju stavite u pećnicu i ostavite teglice neka se steriliziraju. Teglice će biti spremne da ih izvadite van kada na njima više nećete vidjeti kapljice vode (u mojoj pećnici bile su spremne već za 5 minuta).
-
Pripremljen umak lijevajte u još tople, čiste i sterilne staklenke (dio možete lijevati i u boce).
-
Umak čuvajte u špajzi ili podrumu - gdje inače držite zimnicu.
Dodatnim sastojcima se slobodno možete igrati.
U suradnji s IKEA
Trackbacks for this post