Zamrzavanje hrane kao dio održivog razvoja

Muž i ja postali smo svoje domaćinstvo tek prije 3 mjeseca i odmah smo od početka usvojili neke navike kako da naše domaćinstvo bude štedljivije i čuva okoliš oko sebe (korištenje led žarulja, te smanjivanje otpada bili su neki naši počeci). Navike smo imali i prije, a sada napokon imamo i više prostora za širenje i nadogradnju tih navika.

Robna kuća IKEA uključila je naše mlado domaćinstvo u svoj projekt održivog razvoja na način da nas je dodatno osvijestila savjetima i idejama kako da kroz male promjene napravimo velike uštede. Kroz nekoliko postova pokušat ću vam pokazati kako da kroz te male promjene dodatno svi skupa napravimo neke veće korake.

Bliži nam se sezona raznolikog domaćeg voća i povrća i vrijeme kada ćemo gotovo svu hranu koju ćemo konzumirati u nadolazećim mjesecima moći ubrati u našim vrtovima ili kupiti na šarenoj lokalnoj tržnici od domaćih poljoprivrednika.

 

Kada sami radimo svoju hranu, to je također održiv razvoj, odlični i svevremenski bakini recepti za marmelade, sokove i zimnice samo su neke komponente na putu prema očuvanju svijeta u kojem živimo.

 

Još jedna od stvari koje su naše bake i mame uvijek radile jest zamrzavanje hrane. Zamrzavanjem namirnica skraćujemo vrijeme pripreme jela, a ujedno zadržavamo sva nutritivna i zdravstvena svojstva same namirnice.

Kako su ovakve stvari uvijek do sada za mene radile mama i svekrva, ove godine sam se odlučila sama poigrati zamrzavanjem i podijeliti s vama neke savjete i upute kako da i vi to najlakše napravite kod svoje kuće. Ja ću vam predstaviti ono voće i povrće koje se kod nas najviše zamrzava i nadam se da ćete se i vi odlučiti za taj korak ove godine.

 

Evo nekih općih savjeta kojih se je dobro držati:

 

  • Rasporedite hranu u manja pakiranja, da ne dođete u situaciju da vam je potrebna količina za dvoje, a u pakiranju imate za četvero. Lakše je izvaditi dva pakovanja ukoliko vam je potrebno više
  • Pun zamrzivač radi ekonomičnije jer na taj način hladan zrak ne mora puno cirkulirati, pa je potrebno manje energije. Ako imate puno slobodnog prostora, popunite ga plastičnim bocama napunjenim vodom do pola i koristite ih da popunite praznine
  • Bez obzira na to o kojoj je vrsti voća i povrća riječ, ono uvijek mora biti svježe i neoštećeno
  • Torte i razni kolači od biskvitnog ili nekog drugog tijesta prvo se trebaju ispeći, ohladiti, zapakirati pa tek onda zamrznuti
  • Kruh, ako je svjež i topao, najprije treba ohladiti, a zatim zapakirati i zamrznuti
  • Tjesteninu, rižu, puding, kuhani krumpir i tvrdo kuhana jaja nije preporučljivo zamrzavati
  • Peciva, kolače od dizanog, prhkog i lisnatog tijesta te neka druga slatka jela poput knedli, savijača i štrudli mogu se zamrznuti sirova i pečena
  • Ukoliko je došlo do nestanka struje nikako ne otvarajte vrata od zamrzivača. Riješite problem u najkraćem mogućem roku, a vaš zamrzivač će ionako održavati nisku temperaturu i do 24 sata
  • Odmrznutu hranu nije preporučljivo ponovno zamrzavati  

 

 

Zamrzavanje povrća

 

Neke vrste sirovog povrća potrebno je prethodno kratko termički obraditi (blanširati) kako bi se što više očuvala kakvoća.

Pod blanširanjem se podrazumijeva kratko uranjanje u kipuću vodu ili izlaganje pari radi inaktiviranja enzima koji uzrokuju nepoželjne promjene u povrću (kao što je gubitak hranjivih tvari, mekšanje tkiva, gubitak boje, okusa i vitamina C).

 

Blanširate tako da u loncu zagrijete vodu do uzavrelog stanja, u nju ubacite povrće po želji, te kuhate nekoliko minuta. Povrće izvadite van, ocijedite i ohladite na sobnu temperaturu. Ukoliko želite ubrzati proces hlađenja, možete ga uroniti, ovog puta u hladnu vodu, potom opet ocijediti, pa tek zatim spremiti u vrećice

 

Grašak – očistite ga, blanširajte ga nekoliko minuta (3-4 min), ocijedite od vode, ohladite pa spremite u vrećice i zamrznite

Bundeva – ogulite ju, narežite na sitne kockice pa spremite u vrećice i zamrznite (mi ju kasnije koristimo za kolače, pire i za juhu)

Tikvice – ogulite ih, narežite na kockice, spremite u vrećice i zamrznite (također ju najviše koristimo za juhu)

Paprika – operite ju, narežite na sitno, spremite u vrećice i zamrznite (koristi se za razne temeljce, variva, sataraš u zimskim mjesecima, ciganska pečenja, razne nadjeve, juhe i sl.) Papriku možete zamrznuti i cijelu, odnosno tako da ju operete, odrežete joj vrh, izdubite sredinu i spremite ju cijele u vrećice. Na taj način ćete moći kuhati punjenu papriku i van sezone.

Mahune – narežite ih na manje komade, operite ih, kratko blanširajte nekoliko minuta (3-4 min), ocijedite od vode, ohladite pa spremite u vrećice i zamrznite (koristimo ju za variva, hladne salate, cigansko pečenje i sl.)

Špinat – oprati lišće, kratko ga blanširati (minuta je dovoljna), dobro ocijediti, ohladiti i spremiti u vrećice

Kopar – operite ga i spremite u vrećice (koristimo ga kao začin koji zamrznut ubacimo u jelo, kod nas ga stariji kasnije koriste i za sos)

Lišće peršina – operite ga i spremite u vrećice (koristimo ga kao začin koji zamrznut ubacimo u jelo)

 

 

Zamrzavanje voća

 

Višnje – operite ih, očistite od koštica, spremite u vrećice i zamrznite

Breskve – operite ih, ukoliko želite ogulite, narežite i uvaljajte u šećer, tako uvaljanje u šećer spremite u vrećice i zamrznite

Jagode – Operite ih i uvaljajte u šećer, tako uvaljanje u šećer spremite u vrećice i zamrznite. Ukoliko želite da jagode zadrže svoj oblik, tada ih također operite, uvaljajte u šećer, te ih poslažite na tepsiju jednu pored druge, da ima malo razmaka. Tu tepsiju premjestite u zamrzivač i ostavite da se jagode zamrznu. Zamrznute jagode tek tada stavite u vrećice, pa vratite odmah nazad u zamrzivač

Maline (kao i kupine i borovnice) – Netko ih zamrzava same, a netko sa šećerom. Voće zamrznuto sa šećerom ima duži rok trajanja, a maline i kupine na taj način duže zadržavaju svoju boju. Voće lagano promiješajte sa šećerom, vodeći računa da ne izgnječite voće.

 

Na ovaj način i uz ove namirnice opskrbit ćete se potrebnim vitaminima i mineralima i u doba kada ovih namirnica ne bude na tržištu, a svakako ćete i uštedjeti jer ćete koristiti svoje sezonske i zdrave namirnice iz zamrzivača, umjesto da vansezonske po skupim cijenama kupujete u prehrambenim trgovinama.

Kod nas se ova navika zamrzavanja domaćih namirnica održava generacijama i ovakva domaća hrana često se konzumira kroz razne recepte u našim kuhinjama, zato se nadam da ćete i vi napuniti vaše zamrzivače sezonskim namirnicama koje nam dolaze.

Tu sam za sva pitanja!

 
U suradnji s IKEA

Share this

Pin