Jučer smo opet bojali jaja.
Ovog puta smo bili brali travke i cvjetiće, zamatali i potapali u Franck čaju. Koristili smo šumsko voće i borovnicu.
Evo ideje kako. Za plava jaja koristite borovnicu, za smeđe-sivkasta jaja šumsko voće, a za siva pomiješajte borovnicu i šumsko voće skupa.
Postupak (na 3 jaja ide 5 vrećica čaja):
1. Koristite bijela jaja, ako ih nemate možete ih sami izbijeliti na način da jaja stavite u manji lonac, zalijete ih s vodom i octom omjerom 1:1 (npr. 3 dl vode, 3 dl octa) i stavite da se kuhaju, kada prokuha, kuhajte još oko 7-10 minuta. Izvadite ih lagano van, budite oprezni jer ljuska lako puca.
2. Ako biste na njih stavljali travke i cvijeće to napravite sada. Jaja prvo prohladite pod hladnom vodom i s travama ih čvrsto zamotajte u čarape.
3. Zatim pripremljena jaja stavite u manji lončić ili posudu, dodajte vrećice čaja pa zalijte vrućom zakuhanom vodom kao da kuhate čaj.
4. Ostavite da stoji oko 2 sata, možete pratiti intenzitet boje pa izvaditi kada ste zadovoljni.
5. Kada ih izvadite van prvo ih ostavite da se malo osuše kako vam boja ne bi spadala s njim pa ih tek tada izglancajte da se sjaje.