Napokon sam se ove godine i ja malo poigrala mahunama vanilije. Čim mi je stigao paket s mojacokolada.hr znala sam što ću s njima, a i vrijeme je blagdana pa sam rekla napraviti ću domaći ekstrakt od vanilije, malo sebi, malo za poklone dragim ljudima.
Ovo je doista lagano za napraviti, ne treba neka spretnost niti nauka, a sve skupa toliko miriši već nakon nekoliko dana, ovo je i boja od nekoliko dana. Možete zamisliti kako će biti za dva mjeseca kada bude spreman za korištenje.
Ako ćete ovo pokloniti nekome ispod bora ili prijateljici na kavi samo joj recite kada da ga krene konzumirati, možda napisati poleđinu male etiketice.
Moje mahune vanilije su s webshopa kojeg sam spomenula, a tamo na mojacokolada.hr imam i kod od 10% popusta na cjelokupan asortiman pa tako i za ove mahune samo upišite SANJA10
- 180-200 ml votke
- 2 mahune vanilije odnosno pakiranje BAM mahune vanilije
-
Mahunu vanilije zarežite po dužini, ali ne u potpunosti, već po pola, pritom pazeći da vanilija ostane unutra, da je što manje bude po dasci.
-
Prebacite je u čistu bočicu pa na nju nalijte votku, opet pazeći da mahuna bude pod alkoholom. Ne smije viriti van.
-
Začepite i spremite na hladnije i tamnije mjesto, a da to nije hladnjak.
-
Staklenku je potrebno protresti nekoliko puta tjedno tijekom prvih šest tjedana.
-
Ekstrakt možete koristiti od šestog tjedna.
-
Stajanjem će dobivati sve tamniju boju.
S vremenom možete nadolijevati novi alkohol kako se ekstrakt bude trošio.