Susjeda je imala viška paradajza jer joj je malo požutio kako su bile one vrućine pa kiše – tako da sam prošli tjedan neplanirano bila otvorila sezonu pravljenja zimnice.
Ovaj umak inače pravim već godinama pa evo zapisujem recept i ovdje gdje si ga možete lakše printati.
Količinama, samim sastojcima i svime se lako možete igrati, samo na kraju obavezno probajte pa lako dodajte još soli ili šećera.
Umak od paradajza za zimnicu
Sastojci:
- Sastojci za oko 5-6 velikih staklenki:
- 6 kg paradajza
- 1 kg paprike po želji
- 4 glavice crvenog luka
- češnjaka po želji
- 4 ljute feferone
- oko 4 -5 žlica soli
- 5 žlica šećera
- 2 dcl ulja
- 3 šake svježih listova bosiljka
- 2 žličice konzervansa
Priprema:
-
Paradajz, papriku, luk, češnjak i feferone operite i narežite na manje komade te sve skupa stavite u veliki lonac.
-
Lonac stavite na vatru i pustite da kuha oko 45 minuta do sat vremena, budite uz lonac i miješajte. Nemojte dodavati vodu, paradajz će pustiti svoj sok.
-
Kada povrće omekani odmah ga u loncu usitnite uz pomoć štapnog miksera, ali ostavite si da imate i malo veće komade ako volite, iako možete ga i skroz usitniti da bude ketchup.
-
Usitnjenom povrću dodajte sol, šećer, ulje i listove bosiljka.
-
Sve skupa nastavite kuhati do željene gustoće (ja sam svoj kuhala još blizu sat vremena. Obavezno probajte na kraju pa ako treba dodajte još soli i šećera da izbalansirate okuse.
-
Kada dostigne gostoću koju želite, ugasite plamen pa dodajte konzervans, kratko promiješajte i ostavite da odstoji minutu-dvije.
-
Pripremljen umak lijevajte u još tople, čiste i sterilne staklenke.
-
Umak čuvajte u špajzi ili podrumu – gdje inače držite zimnicu.
Svaka vam čast, super je što ste napravili da se može isprintati. odlični su vam recepti.