Umak od paradajza za zimnicu

paradajz-zimnica

Susjeda je imala viška paradajza jer joj je malo požutio kako su bile one vrućine pa kiše – tako da sam prošli tjedan neplanirano bila otvorila sezonu pravljenja zimnice.

Ovaj umak inače pravim već godinama pa evo zapisujem recept i ovdje gdje si ga možete lakše printati.

Količinama, samim sastojcima i svime se lako možete igrati, samo na kraju obavezno probajte pa lako dodajte još soli ili šećera.

Umak od paradajza za zimnicu
Sastojci:
  • Sastojci za oko 5-6 velikih staklenki:
  • 6 kg paradajza
  • 1 kg paprike po želji
  • 4 glavice crvenog luka
  • češnjaka po želji
  • 4 ljute feferone
  • oko 4 -5 žlica soli
  • 5 žlica šećera
  • 2 dcl ulja
  • 3 šake svježih listova bosiljka
  • 2 žličice konzervansa
Priprema:
  1. Paradajz, papriku, luk, češnjak i feferone operite i narežite na manje komade te sve skupa stavite u veliki lonac.
  2. Lonac stavite na vatru i pustite da kuha oko 45 minuta do sat vremena, budite uz lonac i miješajte. Nemojte dodavati vodu, paradajz će pustiti svoj sok.
  3. Kada povrće omekani odmah ga u loncu usitnite uz pomoć štapnog miksera, ali ostavite si da imate i malo veće komade ako volite, iako možete ga i skroz usitniti da bude ketchup.
  4. Usitnjenom povrću dodajte sol, šećer, ulje i listove bosiljka.
  5. Sve skupa nastavite kuhati do željene gustoće (ja sam svoj kuhala još blizu sat vremena. Obavezno probajte na kraju pa ako treba dodajte još soli i šećera da izbalansirate okuse.
  6. Kada dostigne gostoću koju želite, ugasite plamen pa dodajte konzervans, kratko promiješajte i ostavite da odstoji minutu-dvije.
  7. Pripremljen umak lijevajte u još tople, čiste i sterilne staklenke.
  8. Umak čuvajte u špajzi ili podrumu – gdje inače držite zimnicu.


Share this

Pin

Leave a Comment






Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.