Održiv razvoj: Kompot od jabuka

 

Kompot od jabuka

 

Došlo je vrijeme za posljednji dio projekta o održivom razvoju robne kuće IKEA – kroz zadnja dva članka pisala sam vam o zamrzavanju hrane kao dijelu održivog razvoja, zatim sam radila domaći umak od paradajza za zimu, a danas je na redu jedan slatki recept – kompot od jabuka.

Mene osobno riječ kompot vraća u vrijeme od prije 20 godina, točnije u vrijeme mog djetinjstva kada je kompot bio sastavni dio mamine i bakine kuhinje i obavezan dio šarene police u špajzi. Tada su se kompoti jeli kao deserti i njime smo se sladili u hladne jesenske i zimske dane. Danas se kompot koristi za mnogo toga, osim što je sam po sebi desert, u mnogo slučajeva služi kao dodatak raznim jelima, većinom slasticama poput kolača i torti.

Moja mama tu tradiciju kuhanja kompota štuje i danas i vraća nam te okusne uspomene. Uvijek pažljivo sprema jabuke i kruške u te male teglice sreće koje će tu biti za nas narednih godinu dana. Zato smatram da je ovo idealan recept za kraj projekta o održivom razvoju.

 

Inače sama riječ ‘kompot’ predstavlja ukuhano voće sa šećerom, a kako nam je polako krenula sezona jabuka, ja sam se odlučila za kompot od jabuka kojeg vi možete pripremiti i s kruškama.

 

Mnogo ljudi danas koristi gotove kompote iz konzerve (višnje, šljive, breskve, marelice…) i mnogo je recepata koji zahtjevaju baš jednu ovakvu teglicu. Zato sam sretna jer uvijek pronađem vremena i volje da se i sama poigram ovakvim receptima – prirodnim i održivim.
 

 
Evo nekoliko savjeta kako da i vi svoju kuhinju i pripremu hrane učinite održivijima:

 • Pripremajte domaću hranu
 • Dajte prednost lokalno proizvedenim namirnicama, održivom uzgoju i organskoj hrani
 • Jedite sezonsku hranu
 • Koristite hranu koja raste u prirodi
 • Jedite više povrća i manje mesa
 • Iskoristite ostatke hrane
 • Pravilno čuvajte hranu i namirnice jer će tako duže trajati i nećete ju morati baciti
 • Odaberite kuhinjske uređaje energetskih razreda A+/A++/A+++ i tako uštedite i do 50% električne energije

 

Stari način čuvanja namirnica – pasterizacija

Ako želite da se i vaš domaći kompot od jabuka održi u staklenkama, izvršite pasterizaciju.

Velikom loncu na dno stavite kuhinjsku krpu, na krpu poredajte napunjene i zatvorene staklenke tako da se međusobno ne dodiruju, nalijte vodu do onog dijela do kojeg su staklenke napunjene, lonac zatim stavite na vatru i zagrijavajte do vrenja, pa smanjite vatru tako da samo lagano ključa.

Vrijeme pasterizacije se računa od trenutka kada voda proključa, a dužinu pasterizacije i temperaturu vode treba prilagoditi vrsti namirnice, kao i veličini staklenke (zato uvijek birajte staklenke približno jednake veličine). U svakom slučaju, nećete pogriješiti ako ih ostavite par minuta duže nego što navode razni recepti. Duža pasterizacija neće imati bitniji utjecaj na namirnicu, štoviše može samo produžiti trajnost zimnice. Na kraju izvadite staklenke van, obrišite ih i sačekajte da se potpuno ohlade. Nakon toga ih odložite na hladno i tamno mjesto.

 

Pasterizacija je način konzerviranja nekuhane zimnice – poput voća u staklenkama. To je postupak toplinske obrade namirnica na temperaturama ispod 100°C, nazvan po slavnom francuskom kemičaru koji ju je prvi primijenio na vinu. Svrha postupka je ubijanje svih vegetativnih oblika mikroorganizama – uzročnika kvarenja, te osiguranje minimalne trajnosti proizvoda. Ako je postupak pasterizacije pravilno proveden, oštećenja nutrijenata su minimalna, a obrađena namirnica zdravstveno je sigurna.

 

 

Pri pasteriziranju voća i povrća većinom se rabe upravo ovakve posebne patentne staklenke. Ja sam koristila KORKEN staklenke robne kuće IKEA. Svaka patentna staklenka ima široki brušeni gornji rub, stakleni poklopac s brušenim donjim rubom i gumeni obruč koji se stavlja između staklenke i poklopca. Poklopljene staklenke zatvaraju se metalnim držačima (kvačicama), a njihova veličina mora odgovarati širini staklenke.
 

 
Zašto je pasterizacija dobra:

 • pasterizacijom se uništavaju mikroorganizmi, a u tijeku zagrijavanja staklenka se hermetički zatvori
 • pri pasterizaciji ne mijenja se bitno sastav i prehrambena vrijednost namirnice
 • na ovaj način prerađene namirnice zadržavaju svoj prirodni okus, miris, oblik i boju

 

Dodatni savjeti kako bi vaša pasterizacija uspjela:

 • Voda u loncu za pasteriziranje mora biti približno iste temperature kao tekućina u staklenkama
 • Vrijeme pasterizacije počinje kad voda u loncu zavrije
 • Nakon pasterizacije (vrijeme propisano receptom), staklenke odmah izvadite iz lonca. Ako ostanu na višoj temperaturi u vodi unutar lonca proces se nepotrebno produljuje, a konzervirani proizvod gubi na kakvoći
 • Istodobno pasterizirajte staklenke s istim sadržajem (od istog voća ili povrća)
 • Uvijek istodobno pasterizirajte staklenke približno jednakih veličina

 
Ovim povodom se zahvaljujem robnoj kući IKEA na odličnoj suradnji koja me je potaknula na male promjene za velike uštede i koja me je naučila mnogočemu, a vi svakako provjerite i postove drugih kolegica koje su sudjelovale u projektu održivog razvoja – Matejke, Maje i Andree jer ima mnogo zanimljivih obrađenih tema.
 
A sada se bacimo na detaljan recept.
U slast!

Kompot od jabuka
Očistite jabuke, narežite ih i stavite u staklenke. Svaku staklenku zašećerite s 2-3 žlice šećera, zalijte vodom skoro do vrha, zatvorite staklenku i pasterizirajte 30 minuta - ovako zvuči skraćeni recept, a dole u nastavku je onaj detaljan.
Sastojci:
Sastojci za jednu teglicu od 0.5 l
 • nasjeckanih jabuka koliko stane
 • 3 žlice šećera
 • 1 vanilin šećer
 • cimet po želji
 • vode koliko stane
Trebat ćete još i
 • malo limunske kiseline ili limuna
Priprema:
Priprema
 1. Staklenke je prvo potrebno sterilizirati u pećnici - Pećnicu upalite na 100C, operite staklenke, u jednu dublju tepsiju ulijte malo vode da pokrije dno, oprane staklenke poslažite u tepsiju, tepsiju stavite u pećnicu i ostavite staklenke neka se steriliziraju. Staklenke će biti spremne da ih izvadite van kada na njima više nećete vidjeti kapljice vode (u mojoj pećnici bile su spremne već za 10 minuta).
 2. Pripremite si jednu posudu s hladnom vodom, u nju dodajte otprilike 1 žličicu limunske kiseline ili iscjedite malo limuna.
 3. Jabuke ogulite, nasjeckajte na željene oblike i stavljajte u tu pripremljenu vodu. Na ovaj način ćete spriječiti oksidaciju jabuka, odnosno da ostanu bijele, umjesto da potamne. Ukoliko vam je ovo svejedno, slobodno dio s vodom preskočite.
 4. Pripremljene jabuke ocijedite od vode i naslažite u sterilizirane staklenke. Slažite tako da ne budu skroz pune do vrha - nikako ne smiju biti pretrpane.
 5. Sada u svaku staklenku dodajte 3 žlice šećera i 1 vanilin šećer, te malo cimeta ukoliko volite.
 6. Na kraju staklenke zalijte vodom pritom ostavljajući barem 1-2 cm od vrha, opet pazeći da ne prepunite staklenke.
 7. Staklenke zatvorite.
 8. Velikom loncu na dno stavite kuhinjsku krpu, na krpu poredajte napunjene i zatvorene staklenke, nalijte vodu do onog dijela do kojeg su staklenke napunjene, lonac zatim stavite na vatru i zagrijavajte do vrenja.
 9. Nakon vrenja kuhajte kompot još 45 minuta.
 10. Na kraju izvadite staklenke van, obrišite ih i sačekajte da se potpuno ohlade.
 11. Nakon toga ih odložite na hladno i tamno mjesto.
Napomena:

Koristite jabuka koliko god želite (za 4 KORKEN staklenke od 0.5 l trebalo mi je oko 1.5 kg cijelih neočišćenih jabuka).
Šećera trebate samo 3-4 žlice po staklenki, cimet i vanilin šećer možete izbaciti.
Količina vode je također optimalna, budući da ona ovisi o veličini vaših staklenki i količini jabuka koje imate.
Ovaj kompot možete praviti i s kruškama.

 
U suradnji s IKEA/em>

Share this

Pin