Jagode operite i narežite ih na manje komade.
Stavite ih u veliku posudu pa im dodajte šećer.
Sve dobro promiješajte i ostavite da prenoći u frižideru ili negdje na hladnom. Ukoliko ćete ostavljati negdje van frižidera samo posudu prekrijte s krpom.
Jagode sa šećerom stavite u veliki lonac, a lonac premjestite na srednje jaku vatru i pustite da se pekmez kuha. Povremeno promiješajte, a ako bi vatra bila prejaka malo ju smanjite.
Tijekom cijelog kuhanja svako malo otklanjajte pjenu koju kasnije bacite.
Pekmez od ove količine kuhat će se otprilike oko 2 sata, odnosno kada se pekmez prestane pjeniti tako nekako je i kraj kuhanja, možete se ravnati i po tome.
Pred kraj kuhanja, ukoliko želite, dodajte malo konzervansa, kuhajte još koju minutu i to je to.
Pekmez ulijte u čiste, sterilizirane i tople WECK® staklenke (nemojte puniti do kraja, ostavite cca 2 cm do vrha). Dok su još tople zatvorite ih brtvenom gumom i metalnim držačima, kako bi se konzervirale vakumiranjem.
www.domacica.com.hr