Pekmez od jagoda

Tako je, ove godine sam se odlučila pripremiti baš pekmez od jagoda. Zaželila sam se onog starinskog gustog pekmeza s komadima jagoda na kriški kruha pa sam se bacila na posao dok još ima jagoda.

Priprema je vrlo jednostavna, samo se ovakav tip pekmeza-džema kuha malo duže, ali vrijedi svake minute, jer je okus savršen, meni stvarno je.

Poigrala sam se s manjom količinom od 4 kg jagoda, na koju sam stavila 2 kg šećera te pola žličice konzervansa. Većinom ga uvijek dodam, ali vi ne morate, pekmez se ne bi smio kvariti jer je dobro ukuhan, čuva ga i šećer, ali kod mene uvijek postoji strah budući da su ljeta stvarno topla pa da na kraju ne bih morala bacati nekoliko sati rada u kuhinji.

Nadam se da ćete naći vremena i pripremiti ovu sreću u WECK® staklenkama.

U slast!

Pekmez od jagoda
Sastojci:
 • 4 kg jagoda
 • 2 kg šećera
 • pola žličice konzervansa
Priprema:
 1. Jagode operite i narežite ih na manje komade.

 2. Stavite ih u veliku posudu pa im dodajte šećer.

 3. Sve dobro promiješajte i ostavite da prenoći u frižideru ili negdje na hladnom. Ukoliko ćete ostavljati negdje van frižidera samo posudu prekrijte s krpom.

 4. Jagode sa šećerom stavite u veliki lonac, a lonac premjestite na srednje jaku vatru i pustite da se pekmez kuha. Povremeno promiješajte, a ako bi vatra bila prejaka malo ju smanjite.

 5. Tijekom cijelog kuhanja svako malo otklanjajte pjenu koju kasnije bacite.

 6. Pekmez od ove količine kuhat će se otprilike oko 2 sata, odnosno kada se pekmez prestane pjeniti tako nekako je i kraj kuhanja, možete se ravnati i po tome.

 7. Pred kraj kuhanja, ukoliko želite, dodajte malo konzervansa, kuhajte još koju minutu i to je to.

 8. Pekmez ulijte u čiste, sterilizirane i tople WECK® staklenke (nemojte puniti do kraja, ostavite cca 2 cm do vrha). Dok su još tople zatvorite ih brtvenom gumom i metalnim držačima, kako bi se konzervirale vakumiranjem.

Svoj pekmez spremila sam u WECK® staklenke dostupne u Be COOL Full SHOPU.

Share this

Pin