Ukoliko ćete koristiti veći udio voća, slobodno kupite želin za više voća. Ukoliko ćete koristiti ovaj želin za npr. 2 kile voća samo će vam pekmez ispasti rjeđi pa ćete ga moći koristiti i kao preljev za kolače ili sladoled.
Rabarbaru operite i nasjeckajte na manje komade pa zatim stavite u lonac. Isto napravite s jagodama.
U lonac dodajte šećer i lonac stavite na vatru.
Pustite da kuha. Povremeno promiješajte. Kuhajte sve dok se voće ne raspadne - odnosno dok rabarbara ne omekani.
Ukoliko želite usitnite voće štapnim ili ga premjestite u blender pa ga onda usitnite - samo lonac maknite s vatre.
Lonac s usitnjenim voćem vratite na vatru. kada ponovno zakuha dodajte želin i kuhajte još 3 minute.
Pekmez lijevajte u čiste i sterilizirane staklenke.
Pećnicu upalite na 100C i ostavite da se grije.
U veću tepsiju ulijte vode da prekrije dno, u tepsiju s vodom naslažite oprane staklenke pa sve skupa stavite u pećnicu na rešetku.
Sušite u zatvorenoj pećnici dok na staklenkama više nećete vidjeti kapljice vode - oko 10 minuta.
Dolcela Želin možete koristiti želin 1:1, 2:1 i 3:1, prilagodite svojim željama i navikama.
www.domacica.com.hr