U ovom pekmezu od rabarbare spajaju se kiselkasti okusi ove stare biljke s onim slatkim mirisom i okusom jagode.
Rabarbaru sam otkrila tek prošle godine kada se je zapravo i prvi put pojavila kod mene na pijacu. Prodaje ju jedna gospođa iz moje stare ulice i jedino ju ona i prodaje. Baš smo bile razgovarale i rekla mi je da rabarbaru kupuju jedino mladi i sve joj nestane već najkasnije do 9-10 sati ujutro i to ukoliko imate sreće.
Najpopularniji recepti s rabarbarom su pite i pekmezi – probala sam pitu, mene nije oduševila, ali me oduševio pekmez i to upravo ovaj u kombinaciji s jagodama.
Donosim vam mjere za par teglica – čisto da isprobate, a ako vam se svidi lagano možete ponoviti veću turu ili ako odmah na prvu znate da će vam se ova kombinacija svidjeti, povećajte sastojke sukladno vašem ukusu.
Ukoliko ćete koristiti veći udio voća, slobodno kupite želin za više voća. Ukoliko ćete koristiti ovaj želin za npr. 2 kile voća samo će vam pekmez ispasti rjeđi pa ćete ga moći koristiti i kao preljev za kolače ili sladoled.
U slast!
Ukoliko ćete koristiti veći udio voća, slobodno kupite želin za više voća. Ukoliko ćete koristiti ovaj želin za npr. 2 kile voća samo će vam pekmez ispasti rjeđi pa ćete ga moći koristiti i kao preljev za kolače ili sladoled.
- 700 g rabarbare
- 300 g jagoda
- 300 g šećera
- 1 Dolcela želin (koristite koji vama odgovara)
-
Rabarbaru operite i nasjeckajte na manje komade pa zatim stavite u lonac. Isto napravite s jagodama.
-
U lonac dodajte šećer i lonac stavite na vatru.
-
Pustite da kuha. Povremeno promiješajte. Kuhajte sve dok se voće ne raspadne - odnosno dok rabarbara ne omekani.
-
Ukoliko želite usitnite voće štapnim ili ga premjestite u blender pa ga onda usitnite - samo lonac maknite s vatre.
-
Lonac s usitnjenim voćem vratite na vatru. kada ponovno zakuha dodajte želin i kuhajte još 3 minute.
-
Pekmez lijevajte u čiste i sterilizirane staklenke.
-
Pećnicu upalite na 100C i ostavite da se grije.
-
U veću tepsiju ulijte vode da prekrije dno, u tepsiju s vodom naslažite oprane staklenke pa sve skupa stavite u pećnicu na rešetku.
-
Sušite u zatvorenoj pećnici dok na staklenkama više nećete vidjeti kapljice vode - oko 10 minuta.
Dolcela Želin možete koristiti želin 1:1, 2:1 i 3:1, prilagodite svojim željama i navikama.
U suradnji s Dolcela