Donosim vam detaljan recept za aromatičan i poseban pekmez od šljiva u koji ćete se zaljubiti. Aromu ruma zamijenite vanilijom i slobodno se igrajte okusima.
Sastojci:
Sastojci za oko 10 teglica
5kgšljiva
2.5kgšećera
500gtamne čokolade
2žlice ruma
po želji: 3 rum šećera
rum možete izbaciti ili ga zamijeniti aromom vanilije
Priprema:
Sterilizacija staklenki
Pećnicu upalite na 100C, operite staklenke, u jednu dublju tepsiju ulijte malo vode da pokrije dno, oprane staklenke poslažite u tepsiju, tepsiju stavite u pećnicu i ostavite staklenke neka se steriliziraju. Staklenke će biti spremne da ih izvadite van kada na njima više nećete vidjeti kapljice vode (u mojoj pećnici bile su spremne već za 10 minuta).
Priprema
Šljive oprati, očistiti od koštica i staviti u veliki lonac.
Šljivama dodati šećer, sve dobro izmješati i staviti na jaku vatru da kuha dok se šljive ne raspadnu (količina od 5 kg kuhala se je 1 h).
Šljive sada maknite s vatre, usitnite štapnim mikserom ili u blenderu, vratite ih na vatru, dodajte im čokoladu, promiješajte da se otopi i počnite s dodavanjem ruma.
Dodajte prvo 2 žlice ruma, promiješajte pa probajte pekmez i okuse, ukoliko želite dodajte još 3 rum šećera (meni je tako ispao savršen), a ako želite i intenzivniji okus ruma, možete nastaviti dodavati još, samo pritom svaki put probajte pekmez i okuse.
Nakon što ste dodali čokoladu i rum koliko ste mislili, pekmez kuhajte još 5 minuta pritom stalno miješajući kako vam čokolada nebi zagorila.
Pekmez lijevajte u prethodno sterilizirane staklenke, zatim ih bez poklopaca naslažite u veliku tepsiju.
Pećnicu zagrijte na 100C.
Tepsiju sa staklenkama stavite u ugrijanu pećnicu i ostavite da se pekmez zapeče, otprilike 15-20 minuta, zavisi od pećnice (trebao bi dobiti koricu na vrhu).
Kad se je stvorila korica, staklenke zatvorite poklopcima, ostavite ih da se ohlade na sobnoj temperaturi, pa ih spremite na tamno i hladno mjesto.