Pekmez od šljiva, čokolade i ruma

Vrijeme je za još jednu slatku zimnicu – ovoga puta sam se igrala s nekim malo drugačijim okusima i ostala sam oduševljena. Zaljubila sam se u šljive, čokoladu i rum.

Prije nekoliko godina sam od susjede dobila pekmez od šljiva i čokolade, bio mi je fin, ali mi nije sjeo, okus mi je nekako bio pomalo običan i ništa posebno. Negdje prije sam se ponovno sjetila tog okusa i razmišljala sam kako ga oplemeniti da bude nešto posebno – rum je taj koji je pobjedio kao aroma. Ne vole ga svi, svjesna sam toga, vi ga nemorate koristiti, možete ga zamijeniti aromom vanilije ili skroz izbaciti, jer je ova kombinacija šljiva i čokolade bila fina i sama.

Pekmez je doista brzo gotov, 5 kg šljiva kuhala sam samo sat vremena, što je nekako taman, a dobila sam prekrasno kremast pekmez, divno maziv i s malim komadićima voća. Ja sam se zaljubila i znam da ovu kombinaciju vidim u Kiflicama s pekmezom, Finom medenjaku, palačinkama, raznim kuglofima i kombinacijama u tortama s makom.

Obavezno probajte ako imate volje.

U slast!

Pekmez od šljiva, čokolade i ruma
Donosim vam detaljan recept za aromatičan i poseban pekmez od šljiva u koji ćete se zaljubiti. Aromu ruma zamijenite vanilijom i slobodno se igrajte okusima.
Sastojci:
Sastojci za oko 10 teglica
  • 5 kg šljiva
  • 2.5 kg šećera
  • 500 g tamne čokolade
  • 2 žlice ruma
  • po želji: 3 rum šećera
  • rum možete izbaciti ili ga zamijeniti aromom vanilije
Priprema:
Sterilizacija staklenki
  1. Pećnicu upalite na 100C, operite staklenke, u jednu dublju tepsiju ulijte malo vode da pokrije dno, oprane staklenke poslažite u tepsiju, tepsiju stavite u pećnicu i ostavite staklenke neka se steriliziraju. Staklenke će biti spremne da ih izvadite van kada na njima više nećete vidjeti kapljice vode (u mojoj pećnici bile su spremne već za 10 minuta).
Priprema
  1. Šljive oprati, očistiti od koštica i staviti u veliki lonac.
  2. Šljivama dodati šećer, sve dobro izmješati i staviti na jaku vatru da kuha dok se šljive ne raspadnu (količina od 5 kg kuhala se je 1 h).
  3. Šljive sada maknite s vatre, usitnite štapnim mikserom ili u blenderu, vratite ih na vatru, dodajte im čokoladu, promiješajte da se otopi i počnite s dodavanjem ruma.
  4. Dodajte prvo 2 žlice ruma, promiješajte pa probajte pekmez i okuse, ukoliko želite dodajte još 3 rum šećera (meni je tako ispao savršen), a ako želite i intenzivniji okus ruma, možete nastaviti dodavati još, samo pritom svaki put probajte pekmez i okuse.
  5. Nakon što ste dodali čokoladu i rum koliko ste mislili, pekmez kuhajte još 5 minuta pritom stalno miješajući kako vam čokolada nebi zagorila.
  6. Pekmez lijevajte u prethodno sterilizirane staklenke, zatim ih bez poklopaca naslažite u veliku tepsiju.
  7. Pećnicu zagrijte na 100C.
  8. Tepsiju sa staklenkama stavite u ugrijanu pećnicu i ostavite da se pekmez zapeče, otprilike 15-20 minuta, zavisi od pećnice (trebao bi dobiti koricu na vrhu).
  9. Kad se je stvorila korica, staklenke zatvorite poklopcima, ostavite ih da se ohlade na sobnoj temperaturi, pa ih spremite na tamno i hladno mjesto.

Share this

Pin