U suradnji s Dolcela – slatki dodir fantazije
Kiflice s pekmezom su također jedan od pravih blagdanskih klasika i mnogima od vas su među omiljenim keksima. Ja sam se ovaj tjedan prvi put okušala u pravljenju i mogu vam reći da nije teško, pronašla sam lagan način motanja kiflica, a to je da ih se reže u kvadratiće, pa ih se samo zarola, puno je lakše i jednostavnije.
Ovo su inače poznate babičine kiflice koje su čak jedne godine osvojile nagradu na poznatoj manifestaciji Babičini kolači. Mojoj najdražoj manifestaciji koju jako želim posjetiti.
Gospođa Vesna je s nama podijelila recept koji je u njenoj obitelji već puno naraštaja, a ja takvim receptima vjerujem i zato vam ga otkrivam i danas.
Ovo se prefine prhke domaće kiflice s pekmezom koje sam uživala praviti i jesti. Ne stajete na jednoj, već ih pojedete pet zaredom, najmanje, da toliko su dobre.
Okus i miris je onaj pravi bakin, a pekmez od šljiva ga samo nadopunjuje da bude baš savršen, pogotovo ukoliko ste ove sezone radili onaj od šljiva, čokolade i ruma čiji recept možete pronaći i na blogu.
Uživajte i u slast!
- 300 g glatkog brašna
- 250 g maslaca ili margarina sobne temperature
- 2 ravne žlice jabučnog octa
- 4 žlice vode
- pekmez po izboru
- vanilin šećer u prahu Dolcela
-
Zamijesite tijesto od navedenih sastojaka. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju pa stavite u frižider da se odmori 2 sata ili preko noći.
-
Pećnicu zagrijte na 180C. Veliku tepsiju od pećnice obložite papirom za pečenje.
-
Odmoreno tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na debljinu od 0.5 cm.
-
Razvaljano tijesto narežite na kvadratiće 5*5 cm. Na svaki kvadratić stavite malo pekmeza. Zarolajte kiflice, naslažite ih u tepsiju ostavljajući samo malo mjesta između svake.
-
Pecite ih dok ne porumene oko 15 minuta. Zavisi od pećnice.
-
Tople ih uvaljajte u šećer u prahu.
Napomena:
Umjesto jabučnog octa, domaćice kažu da može i alkoholni. On se stavlja kako bi tijesto bilo prhko.
Ukoliko vam tijesto nakon frižidera puno pretvrdo, ostavite ga malo na toplom da otpusti, pa ga tada razvaljajte.
Adapted from Babičini kolači
Trackbacks for this post