Jednostavan recept za ukusne i fine lignje iz rerne zalivene vinom i začinjene mediteranskim začinima.
Sastojci:
Sastojci
1kgkrumpira
začini: solpapar, origano, ružmarin, majčina dušica ili začini po želji
maslinovo ulje
šaka-dvije palentemože i bez ovoga
2glavice crvenog luka
češnjaka po želji
800glignji
150mlvina ili više po željibijelo ili crno
1dcl vode
Sastojci za preljev
maslinovo ulje
svježi peršin
češnjaksol, papar
Priprema:
Priprema
Pećnicu upalite na 200C i ostavite da se grije.
Krumpire ogulite, ako su mali ostavite ih cijele, ako su veći, narežite ih na kolutove. Stavite ih u jednu veliku posudu, začinite ih, zalijte maslinovim uljem, pospite palentu (možete i bez palente) i dobro promiješajte.
Crveni luk narežite na trakice, pa dodajte u krumpire, isto napravite i s češnjakom.
Sada začinjen luk i krumpire istresite u veliku tepsiju.
Lignje posebno začinite također sa začinima, poredajte ih po krumpirima.
Zalijte s vinom i vodom.
Pokrijte folijom i ubacite u pećnicu na 45 minuta.
Nakon 45 minuta maknite foliju i pecite još sve dok ne porumeni.
Osim krumpira i lignji, dobit ćete i prekrasan saft od luka i začina u kojeg možete umakati fini kruh po izboru..
Svakako vam preporučam da pripremitei i preljev od kojeg će ovo jelo biti još ukusnije. Njega pripremite tako da pomiješate maslinovo ulje, nasjeckani peršin i češnjak.
Napomena:
Napomena: Krumpire valjam u palentu kako bi dobili koricu i bili nešto hrkaviji. Krumpiri koji se peku u vinu uvijek budu malo tvrđi, ne mogu se prekuhati, pogotovo kada radite s bijelim vinom. Začine možete staviti po želji.