Nisam oduvijek voljela lignje, odnosno nisam ih imala naviku jesti, sve do prošlog ljeta i našeg medenog mjeseca u Istri. Muž se je dizao rano ujutro prije 6 sati kako bi s broda donio svježe, jadranske lignje. Pekli smo ih na roštilju, nakon tog recepta, drugi omiljeni mi je ovaj iz rerne, s puno krumpira i vinom, svejedno je bilo bijelo ili crno, kakvo imate, jednako je dobro.
Ja ovdje ne mogu nabaviti jadranske lignje, pa su poslužile i ove druge, ja sam sretna jer me vraćaju na sunce i more. A u Istri se trenutno održavaju Dani jadranskih lignji i sve bih dala i da sad u sred zime mogu malo otići tamo. Dane jadranskih lignji priređuju restorani sjeverozapadne Istre. Do 10. siječnja možete uživati u menijima s više sljedova na bazi lignje, a sve u kombinaciji s lokalnim vinima i maslinovim uljima vrhunske kvalitete. Pa ako je netko od vas u blizini, svakako posjetite i uživajte u specijalitetima, a vi koji ste daleko poput mene držite se recepta i uživajte u toplini svog doma.
Dobar tek!

- 1 kg krumpira
- začini: sol papar, origano, ružmarin, majčina dušica ili začini po želji
- maslinovo ulje
- šaka-dvije palente može i bez ovoga
- 2 glavice crvenog luka
- češnjaka po želji
- 800 g lignji
- 150 ml vina ili više po želji bijelo ili crno
- 1 dcl vode
- maslinovo ulje
- svježi peršin
- češnjak sol, papar
-
Pećnicu upalite na 200C i ostavite da se grije.
-
Krumpire ogulite, ako su mali ostavite ih cijele, ako su veći, narežite ih na kolutove. Stavite ih u jednu veliku posudu, začinite ih, zalijte maslinovim uljem, pospite palentu (možete i bez palente) i dobro promiješajte.
-
Crveni luk narežite na trakice, pa dodajte u krumpire, isto napravite i s češnjakom.
-
Sada začinjen luk i krumpire istresite u veliku tepsiju.
-
Lignje posebno začinite također sa začinima, poredajte ih po krumpirima.
-
Zalijte s vinom i vodom.
-
Pokrijte folijom i ubacite u pećnicu na 45 minuta.
-
Nakon 45 minuta maknite foliju i pecite još sve dok ne porumeni.
-
Osim krumpira i lignji, dobit ćete i prekrasan saft od luka i začina u kojeg možete umakati fini kruh po izboru..
-
Svakako vam preporučam da pripremitei i preljev od kojeg će ovo jelo biti još ukusnije. Njega pripremite tako da pomiješate maslinovo ulje, nasjeckani peršin i češnjak.
Napomena:
Krumpire valjam u palentu kako bi dobili koricu i bili nešto hrkaviji.
Krumpiri koji se peku u vinu uvijek budu malo tvrđi, ne mogu se prekuhati, pogotovo kada radite s bijelim vinom.
Začine možete staviti po želji.
Trackbacks for this post