Pijane lignje iz rerne

Pijane lignje iz rerne

 

Nisam oduvijek voljela lignje, odnosno nisam ih imala naviku jesti, sve do prošlog ljeta i našeg medenog mjeseca u Istri. Muž se je dizao rano ujutro prije 6 sati kako bi s broda donio svježe, jadranske lignje. Pekli smo ih na roštilju, nakon tog recepta, drugi omiljeni mi je ovaj iz rerne, s puno krumpira i vinom, svejedno je bilo bijelo ili crno, kakvo imate, jednako je dobro.

Ja ovdje ne mogu nabaviti jadranske lignje, pa su poslužile i ove druge, ja sam sretna jer me vraćaju na sunce i more. A u Istri se trenutno održavaju Dani jadranskih lignji i sve bih dala i da sad u sred zime mogu malo otići tamo. Dane jadranskih lignji priređuju restorani sjeverozapadne Istre. Do 10. siječnja možete uživati u menijima s više sljedova na bazi lignje, a sve u kombinaciji s lokalnim vinima i maslinovim uljima vrhunske kvalitete. Pa ako je netko od vas u blizini, svakako posjetite i uživajte u specijalitetima, a vi koji ste daleko poput mene držite se recepta i uživajte u toplini svog doma.

Dobar tek!

Pijane lignje iz rerne
Jednostavan recept za ukusne i fine lignje iz rerne zalivene vinom i začinjene mediteranskim začinima.
Sastojci:
Sastojci
  • 1 kg krumpira
  • začini: sol papar, origano, ružmarin, majčina dušica ili začini po želji
  • maslinovo ulje
  • šaka-dvije palente može i bez ovoga
  • 2 glavice crvenog luka
  • češnjaka po želji
  • 800 g lignji
  • 150 ml vina ili više po želji bijelo ili crno
  • 1 dcl vode
Sastojci za preljev
  • maslinovo ulje
  • svježi peršin
  • češnjak sol, papar
Priprema:
Priprema
  1. Pećnicu upalite na 200C i ostavite da se grije.
  2. Krumpire ogulite, ako su mali ostavite ih cijele, ako su veći, narežite ih na kolutove. Stavite ih u jednu veliku posudu, začinite ih, zalijte maslinovim uljem, pospite palentu (možete i bez palente) i dobro promiješajte.
  3. Crveni luk narežite na trakice, pa dodajte u krumpire, isto napravite i s češnjakom.
  4. Sada začinjen luk i krumpire istresite u veliku tepsiju.
  5. Lignje posebno začinite također sa začinima, poredajte ih po krumpirima.
  6. Zalijte s vinom i vodom.
  7. Pokrijte folijom i ubacite u pećnicu na 45 minuta.
  8. Nakon 45 minuta maknite foliju i pecite još sve dok ne porumeni.
  9. Osim krumpira i lignji, dobit ćete i prekrasan saft od luka i začina u kojeg možete umakati fini kruh po izboru..
  10. Svakako vam preporučam da pripremitei i preljev od kojeg će ovo jelo biti još ukusnije. Njega pripremite tako da pomiješate maslinovo ulje, nasjeckani peršin i češnjak.
Napomena:

Napomena:
Krumpire valjam u palentu kako bi dobili koricu i bili nešto hrkaviji.
Krumpiri koji se peku u vinu uvijek budu malo tvrđi, ne mogu se prekuhati, pogotovo kada radite s bijelim vinom.
Začine možete staviti po želji.

Share this

Pin