Go Back
Print
Recipe Image
Smaller
Normal
Larger
Print
Rižoto milanese
Sastojci:
1
vrećica šafrana
otprilike 1 l povrtnog temeljca
nekoliko žlica maslinovog ulja
50
g
maslaca
1
crveni luk
250
g
arborio riže
1
dl
bijelog vina
50
g
naribanog parmezana
grana padana ili nekog drugog sličnog sira
sol i papar
Priprema:
Šafran namočite u otprilike 50 ml toplog temeljca ili vode.
Ukoliko nemate svoj temeljac, možete ga napraviti tako da jednu povrtnu ili goveđu kocku otopite u vrućoj vodi.
U zagrijanu tavu stavite maslinovo ulje i maslac, pustite neka se otopi na laganoj vatri.
Zatim u tavu dodajte sitno sjeckani luk, dinstajte nekoliko minuta dok luk ne omekani.
Na luk dodajte rižu, pržite ju otprilike oko minute dok se ne zacakli, a zatim na nju nalijte bijelo vino.
Pirjajte nekoliko minuta dok alkohol ne ispari.
Zatim krenite s dodavanjem toplog temeljca, dodajte tek toliko da prekrije rižu.
Ostavite da se kuha pritom svako malo miješajući.
Kako riža bude upijala tekućinu dodavajte ostatak temeljca, miješajte svako malo.
Sredinom kuhanja dodajte šafran namočen u vodi skupa s vodom u kojoj se je namakao.
Kada je riža kuhana, ugasite vatru i umiješajte naribani sir, dobro posolite i popaprite, promiješajte i poslužite toplo.
Netko u ovaj rižoto doda svježi peršin, ali vi se možete igrati pa dodati i malo bosiljka ili nekog drugog začina.