Ovog mjeseca poigrala sam se s jednim slanim receptom i idejom za brzi ručak gotov u maksimalno 30 minuta.
Radi se o rižotu milanese. Sva njegova aroma i boja dolaze od šafrana, većinom se sprema s goveđim temeljcem, no možete ga pripremiti i s povrtnim, bit će jednako ukusan, zdrav i aromatičan.
Poigrajte se okusima i donesite dašak Italije u vaš dom!
Dobar tek!
Rižoto milanese
Sastojci:
- 1 vrećica šafrana
- otprilike 1 l povrtnog temeljca
- nekoliko žlica maslinovog ulja
- 50 g maslaca
- 1 crveni luk
- 250 g arborio riže
- 1 dl bijelog vina
- 50 g naribanog parmezana grana padana ili nekog drugog sličnog sira
- sol i papar
Priprema:
-
Šafran namočite u otprilike 50 ml toplog temeljca ili vode.
-
Ukoliko nemate svoj temeljac, možete ga napraviti tako da jednu povrtnu ili goveđu kocku otopite u vrućoj vodi.
-
U zagrijanu tavu stavite maslinovo ulje i maslac, pustite neka se otopi na laganoj vatri.
-
Zatim u tavu dodajte sitno sjeckani luk, dinstajte nekoliko minuta dok luk ne omekani.
-
Na luk dodajte rižu, pržite ju otprilike oko minute dok se ne zacakli, a zatim na nju nalijte bijelo vino.
-
Pirjajte nekoliko minuta dok alkohol ne ispari.
-
Zatim krenite s dodavanjem toplog temeljca, dodajte tek toliko da prekrije rižu.
-
Ostavite da se kuha pritom svako malo miješajući.
-
Kako riža bude upijala tekućinu dodavajte ostatak temeljca, miješajte svako malo.
-
Sredinom kuhanja dodajte šafran namočen u vodi skupa s vodom u kojoj se je namakao.
-
Kada je riža kuhana, ugasite vatru i umiješajte naribani sir, dobro posolite i popaprite, promiješajte i poslužite toplo.
-
Netko u ovaj rižoto doda svježi peršin, ali vi se možete igrati pa dodati i malo bosiljka ili nekog drugog začina.