Nešto kao rižoto milanese

Ovog mjeseca poigrala sam se s jednim slanim receptom i idejom za brzi ručak gotov u maksimalno 30 minuta.

Radi se o rižotu milanese. Sva njegova aroma i boja dolaze od šafrana, većinom se sprema s goveđim temeljcem, no možete ga pripremiti i s povrtnim, bit će jednako ukusan, zdrav i aromatičan.

Poigrajte se okusima i donesite dašak Italije u vaš dom!

Dobar tek!

Rižoto milanese
Sastojci:
  • 1 vrećica šafrana
  • otprilike 1 l povrtnog temeljca
  • nekoliko žlica maslinovog ulja
  • 50 g maslaca
  • 1 crveni luk
  • 250 g arborio riže
  • 1 dl bijelog vina
  • 50 g naribanog parmezana grana padana ili nekog drugog sličnog sira
  • sol i papar
Priprema:
  1. Šafran namočite u otprilike 50 ml toplog temeljca ili vode.
  2. Ukoliko nemate svoj temeljac, možete ga napraviti tako da jednu povrtnu ili goveđu kocku otopite u vrućoj vodi.
  3. U zagrijanu tavu stavite maslinovo ulje i maslac, pustite neka se otopi na laganoj vatri.
  4. Zatim u tavu dodajte sitno sjeckani luk, dinstajte nekoliko minuta dok luk ne omekani.
  5. Na luk dodajte rižu, pržite ju otprilike oko minute dok se ne zacakli, a zatim na nju nalijte bijelo vino.
  6. Pirjajte nekoliko minuta dok alkohol ne ispari.
  7. Zatim krenite s dodavanjem toplog temeljca, dodajte tek toliko da prekrije rižu.
  8. Ostavite da se kuha pritom svako malo miješajući.
  9. Kako riža bude upijala tekućinu dodavajte ostatak temeljca, miješajte svako malo.
  10. Sredinom kuhanja dodajte šafran namočen u vodi skupa s vodom u kojoj se je namakao.
  11. Kada je riža kuhana, ugasite vatru i umiješajte naribani sir, dobro posolite i popaprite, promiješajte i poslužite toplo.
  12. Netko u ovaj rižoto doda svježi peršin, ali vi se možete igrati pa dodati i malo bosiljka ili nekog drugog začina.

Share this

Pin