Nabrane višnje izvažite, operite ih (pazite da nemate trulih višanja), premjestite u jednu kantu i dobro ih izgnječite rukama (preporuka je da koristite jednokratne rukavice), trebali biste svaku izgnječiti kako ne bi ostalo cijelih višanja u kanti.
U kantu sada dodajte žlicu limuske kiseline, kantu poklopite ili prekrijte krpom i ostavite da stoji 24 u hladu ili negdje na hladnom mjestu.
Sutradan si pripremite drugu kantu, na nju stavite cjedilo kao za tjesteninu pa kroz njega iscijedite sok kako bi vam koštice i veći komadi višanja ostali u cjedilu. Ovdje ponovno možete koristiti svoje ruke i rukavice.
Sada kada imate samo sok s komadićima voća potrebno ga je procijediti još jednom, ovog puta kroz sito (koje koristite za prosijavanje brašna, kakaa ili za šećer u prahu). Ovdje se koristite žlicom - ostatke tog voća koje ostane u situ možete iskoristiti pa napraviti marmeladu od višanja, inače se taj dio samo baca.
Sada trebate izmjeriti koliko litara soka imate - šećer stavljate 1 kg na 1 litru soka. Ukoliko su vam višnje slatke sorte šećer možete smanjiti i na 700 g po litri soka.
Ja sam dobila 4 litre soka - sok sada stavite u veliki široki lonac, dodate mu šećer, stavite sve na vatru i kuhajte.
Tijekom kuhanja sok će praviti pjenu, nju morate micati van, nju bacate.
Nakon što sok prokuha (trebat će otprilike 20-30 minuta za ovu količinu) ukoliko želite stavite malo konzervansa ako su vam višnje bile zrelije. Kuhajte još minutu i to je to.
Sok lijevajte u čiste boce, ovdje kod nas se boce obično ne steriliziraju, već se samo dobro operu i osuše na suncu, a po želji ih za svaki slučaj možete malo ugrijati u pećnici kako staklo ne bi puklo kod lijevanja toplog soka.
Zatvorite ih čepovima i čuvajte ih na tamnom i hladnom mjestu.
www.domacica.com.hr