
Ove godine sam se napokon primila posla i napravila domaći sok od višanja – kod nas doma se je rijetko radio, ali je zato kod moje svekrve običaj da se sprema i po 50 litara. Ona ima stvarno dobar recept i taktiku kako da ispadne najbolji, barem nama, nama je ovaj sok sve i popije se sve.
Uvijek radimo samo par okusa, a ovaj sok od višanja jedan je od onih koji puni većinu polica u podrumu.
U nastavku detaljan recept – uživajte u pravljenju, a kasnije i u degustiranju!

- 5 kg višanja
- 1 žlica limunske kiseline
- otprilike 4 kg šećera
- po želji ukoliko su višnje zrelije: pola žličice konzervansa
-
Nabrane višnje izvažite, operite ih (pazite da nemate trulih višanja), premjestite u jednu kantu i dobro ih izgnječite rukama (preporuka je da koristite jednokratne rukavice), trebali biste svaku izgnječiti kako ne bi ostalo cijelih višanja u kanti.
-
U kantu sada dodajte žlicu limuske kiseline, kantu poklopite ili prekrijte krpom i ostavite da stoji 24 u hladu ili negdje na hladnom mjestu.
-
Sutradan si pripremite drugu kantu, na nju stavite cjedilo kao za tjesteninu pa kroz njega iscijedite sok kako bi vam koštice i veći komadi višanja ostali u cjedilu. Ovdje ponovno možete koristiti svoje ruke i rukavice.
-
Sada kada imate samo sok s komadićima voća potrebno ga je procijediti još jednom, ovog puta kroz sito (koje koristite za prosijavanje brašna, kakaa ili za šećer u prahu). Ovdje se koristite žlicom – ostatke tog voća koje ostane u situ možete iskoristiti pa napraviti marmeladu od višanja, inače se taj dio samo baca.
-
Sada trebate izmjeriti koliko litara soka imate – šećer stavljate 1 kg na 1 litru soka. Ukoliko su vam višnje slatke sorte šećer možete smanjiti i na 700 g po litri soka.
-
Ja sam dobila 4 litre soka – sok sada stavite u veliki široki lonac, dodate mu šećer, stavite sve na vatru i kuhajte.
-
Tijekom kuhanja sok će praviti pjenu, nju morate micati van, nju bacate.
-
Nakon što sok prokuha (trebat će otprilike 20-30 minuta za ovu količinu) ukoliko želite stavite malo konzervansa ako su vam višnje bile zrelije. Kuhajte još minutu i to je to.
-
Sok lijevajte u čiste boce, ovdje kod nas se boce obično ne steriliziraju, već se samo dobro operu i osuše na suncu, a po želji ih za svaki slučaj možete malo ugrijati u pećnici kako staklo ne bi puklo kod lijevanja toplog soka.
-
Zatvorite ih čepovima i čuvajte ih na tamnom i hladnom mjestu.
Pitam se kako bi mozda bilo koristiti stapni mikser za visnje? 🙂
Draga Lorena, vjerujem da se može 🙂
Da li se dodaje voda ili je samo sok od iscjedenih visanja dostatan? Hvala
Ne dodaje se voda 🙂
Sok se uljrva vruci ili hladan u flase?
Mi lijevamo dok je vruć, topao, ali možete flaše najprije makar malo ugrijati kako staklo ne bi puklo ako niste sugurni 🙂
Kako napraviti marmeladu od visanja od ostataka koji ostanu iz soka?