Zamijesite glatko tijesto od svih sastojaka (ukoliko bude potrebno dodajte još jednu žlicu kiselog vrhnja) pa ga izvažite i podijelite ga na 3 jednaka dijela. Oblikujte valjke pa ih zamotajte u vrećicu ili prozirnu foliju i spremite ih u frižider na 15 minuta.
Nadjev pripremite tako da skupa pomiješate mljevene orahe i šećer, izvažete i podijelite na 2 jednaka dijela.
U manju tepsiju stavite papir za pečenje.
Pećnicu zagrijte na 180C.
Svaki valjak tijesta razvaljajte na dimenziju tepsije pa uz pomoć valjka premjestite u tepsiju.
Koru izbodite vilicom, premažite ju s oko 4-5 žlica pekmeza, neka ne bude u skroz tankom sloju jer će pita biti suha, procijenite.
Po pekmezu stavite jednu polovinu oraha pa dobro poškropite orahe s nekoliko žlica vode. Razvaljajte drugu koru i ponovite postupak.
Na zadnju koru ne stavljajte ništa, samo ju izbodite vilicom.
Pecite pitu oko 30 minuta, dok ne porumeni.
Po želji ju možete preliti čokoladnom glazurom koju pripremite tako da u lončiću otopite tamnu čokoladu i ulje.
www.domacica.com.hr