Ne znam kako ju vi zovete, žarbo ili žerbo, ali svejedno je, za mene je bitno da je pita. Volim ih svakakve pa tako i ovu kombinaciju s orasima i pekmezom od marelice.
U mojoj obitelji se ona nije nikada pekla, za žarbo pitu sam saznala tek prije koju godinu i to sasvim slučajno, oduševila se okusom kada sam ju probala u jednim gostima i od tada ju radim. Zato sam ju odlučila zapisati i ovdje, budući da je postala česta u ovo zimsko vrijeme, pogotovo oko blagdana, a znam da ju mnogi od vas isto rade za Božić.
Za vas imam i kod od 10% popusta na cjelokupan asortiman na mojacokolada.hr, samo upišite SANJA10
Nadam se da će vam se svidjeti.
U slast!
- 400 g glatkog brašna
- 2 žlice šećera
- 200 g maslaca
- 1 jaje
- 1 prašak za pecivo
- prstohvat soli
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 250 g mljevenih oraha
- 200 g šećera
- oko 8-9 žlica pekmeza od marelice
- voda
- 150 g BAM tamne čokolade
- 3 žlice ulja
-
Zamijesite glatko tijesto od svih sastojaka (ukoliko bude potrebno dodajte još jednu žlicu kiselog vrhnja) pa ga izvažite i podijelite ga na 3 jednaka dijela. Oblikujte valjke pa ih zamotajte u vrećicu ili prozirnu foliju i spremite ih u frižider na 15 minuta.
-
Nadjev pripremite tako da skupa pomiješate mljevene orahe i šećer, izvažete i podijelite na 2 jednaka dijela.
-
U manju tepsiju stavite papir za pečenje.
-
Pećnicu zagrijte na 180C.
-
Svaki valjak tijesta razvaljajte na dimenziju tepsije pa uz pomoć valjka premjestite u tepsiju.
-
Koru izbodite vilicom, premažite ju s oko 4-5 žlica pekmeza, neka ne bude u skroz tankom sloju jer će pita biti suha, procijenite.
-
Po pekmezu stavite jednu polovinu oraha pa dobro poškropite orahe s nekoliko žlica vode. Razvaljajte drugu koru i ponovite postupak.
-
Na zadnju koru ne stavljajte ništa, samo ju izbodite vilicom.
-
Pecite pitu oko 30 minuta, dok ne porumeni.
-
Po želji ju možete preliti čokoladnom glazurom koju pripremite tako da u lončiću otopite tamnu čokoladu i ulje.
Kolika tepsija je u pitanju? Hvala