Kocke od rogača i jabuka

Danas već pomalo zaboravljena omiljena namirnica naših baka i prabaka – rogač, u upotrebi je punih 4000 godina. Egipćani su ga koristili kao lijek, a Grci i Rimljani kao prirodni desert.

Nazivaju ga još i Ivanov kruh, zbog legende da se rogačem hranio čak i Ivan Krstitelj.

Kod nas nije nimalo zaboravljen, obožavamo njegov miris, pogotovo u ove maglovite dane, kao i za blagdane. Miris mu umiruje i stvarno vraća u neke bezbrižnije dane kada su bake njime punile dizanice, gdje je uz mak i orah, bio glavna namirnica.

U današnjem receptu nalazi se uz jabuke i cimet, prave sezonske mirisne namirnice. Poslužite ga uz kavu ili čaj, dok je vani maglovit dan. Neka zamiriše vašu već, lagano, jesensku svakodnevnicu.

U slast!

Rogač kocke
Print
Kocke od rogača i jabuka
Danas se rijetko prave kolači s rogačem, a kako ga ja doista obožavam donosim ovaj recept kao podsjetnik na ovu vrijednu namirnicu. Jedan sočan kolač čeka vas u nastavku.
Sastojci:
Sastojci (šalica je ona za čaj oko 2.5 dcl)
  • 4 velike jabuke
  • 1 žlica cimeta ili začina za medenjake
  • 4 jaja
  • 1 vanilin šećer
  • pola šalice šećera
  • 1 šalica glatkog brašna
  • pola šalice mlijeka
  • pola šalice ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • 100 g mljevenog rogača
Priprema:
Priprema
  1. Pećnicu upalite na 200C i ostavite da se grije.
  2. Tepsiju dimenzija otprilike 35*20 cm obložite papirom za pečenje.
  3. Jabuke ogulite i naribajte ih na krupnu rendu, pospite ih cimetom ili začinom za medenjake i promiješajte.
  4. Žumanjke odvojite od bjelanjaka. Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg.
  5. Žumanjke pjenasto izmiksajte sa šećerima, zatim dodajte ostale sastojke - jabuke, brašno, mlijeko, ulje, prašak za pecivo i rogač, izmiksajte da se spoji.
  6. Na kraju ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka.
  7. Smjesu izlijte u tepsiju, poravnajte i stavite peći oko 30 minuta.
  8. Prohlađen kolač prelijte čokoladnom glazurom. Nju pripremite tako da na laganoj vatri rastopite čokoladu zajedno s uljem.

Share this

Pin