Biljne ili mesne okruglice?


Prije nekoliko tjedana dobili smo priliku isprobati nove biljne okruglice koje su ovih dana ugledale svjetlo dana u svim IKEA restoranima diljem svijeta.

Dobro ste čuli – biljne okruglice, ali trik je u tome da su kao mesne, sve je isto, samo mesa nema. Vjerujte mi, razlike u okusu nema, samo u sastojcima.

Napravljene su od proteina žutog graška, zobenih pahuljica, krumpira, luka i jabuke. Znam da zvuči neobično ali pogodili su, prefine su, mogu ih jesti svi ljubitelji mesa, fleksetarijanci i vegetarijanci. Ono što je dodatno pohvalno je što proizvodnjom ovih okruglica nastaje samo 4% stakleničkih plinova u usporedbi s klasičnim mesnim okruglicama.

Mi smo nešto između, meso volimo, ali ga jedemo rijetko, obitelj smo koja konzumira puno više povrća nego mesa pa sam i ove okruglice odlučila servirati s povrćem, domaćim, nešto iz našeg vrta, nešto iz maminog, pašu svakako, sa svačim.


Receptima se ne morate puno zamarati, poslužite uz njih što god volite, od pirea, raznih umaka, riže, žitarica, samo se igrajte, možda se poigrajte i ostacima hrane pa okruglice poslužite uz njih kako biste upotpunili obrok.

Evo što je na mojim tanjurima:

  • mi smo taman ovih dana izvadili naš krumpir iz zemlje pa sam ga iskoristila za pire s graškom budući da ga Noa voli. Ovdje sam samo skuhala klasičan pire i u njega umiješala skuhani i ispasirani grašak kako bih dobila zeleni pire
  • nabrala sam i blitvu za umak od blitve i češnjaka koji radim na starinski mamin način na zafrigu s mlijekom
  • napravila sam i umak od senfa, kopra, meda i jogurta gdje sve sastojke samo pomiješate u omjerima koji vama pašu
  • imala sam i skuhane riže pa smo s njom napunili male šalice i preokrenuli ih na tanjur
  • okruglice možete spremiti ili u tavi ili u pećnici, no budući da je ljeto ja sam izabrala pripremu u tavi gdje se okruglice prže na laganoj vatri 10 minuta, a budu savršeno mekane

Svakako probajte, sviđanje zagarantirano!


U suradnji s IKEA

Share this

Pin