Ovog puta mamin domaći kruh donosim u jednoj malo drugačijoj verziji.
Razmišljala sam o Božiću – što ću kuhati, što ću peći, kako ću ukrasiti torte i kako će izgledati blagdanski stol. Kod nas se za sve veće blagdane peče domaći kruh i ja ga jako volim. To nije pjenast i mekan kruh poput kupovnog, to je kruh s težinom, s dušom, s emocijama, domaći, koji puni i trbuh i srce.
Ove godine sam ga isto zamijesila, ali vam ga predstavljam u malo drugačijem obliku. Kruh koji podsjeća na vijenac. Mislim da bi se mogao sjajno uklopiti na sredinu stola da si svatko otrgne ili odreže dio.
Dobar tek i sretni blagdani!
- 1 dcl mlijeka
- 1 žličica šećera
- 1 vrećica suhog instant kvasca Dolcela
- 400 g glatkog brašna
- 100 g oštrog brašna
- pola žlice soli
- 2 žlice jogurta
- 1 žlica svinjske masti ili neke druge masti
- 2 dcl vode
-
Mlijeko i voda vam trebaju biti mlaki pa ih možete malo zagrijati.
-
Sve sastojke promiješajte u posudi i zamijesite glatko tijesto.
-
Zamiješeno tijesto ostavite na toplom dok se ne udvostruči, otprilike sat vremena.
-
Uzdignuto tijesto premijesite, oblikujte kruščić u vijenac (u videu iznad recepta sam vam pokazala kako sam ga ja stanjivala rukama od sredine prema krajevima), dobro ga pobrašnite pa škarama izrežite oblik ‘lišća’.
Rukama malo oblikujte da vam izgleda ljepše.
-
Stavite ga na tepsiju obloženu masnim papirom za pečenje.
-
Kruh neka još odmara u tepsiji dok vi zagrijete pećnicu na 180 C.
-
Kruh pecite oko 45 minuta.
Ovdje možete koristiti i neka druga brašna po želji (crno, integralno, mješavinu brašna sa žitaricama i slično) - kako je svako brašno različito i različito upija vodu, slobodno količinu vode povećajte ukoliko mislite da zatreba. Ukoliko želite, suhi kvasac možete dići u mlakom mlijeku oko 10 minuta dok ne nabubri.
U suradnji s Dolcela