Crumble s borovnicama


Crumble je desert koji svi vole, ako ga ne volite samog, tada ga sigurno volite posluženog s malo šlaga, sladoleda ili s grčkim jogurtom. Možete ga peći u jednom velikom kalupu pa posluživati zasebno u zdjelicama ili se poigrati pa svakome ispeći njegov desert.

Ovaj način odlično funkcionira i za razne zabave i druženja budući da desert imate odmah serviran u staklenkama što je super praktično i efektno. 

Crumble sam do sada radila u nekoliko verzija, ali ovog puta sam se zaželjela klasičnog prhkog, mirisnog tijesta koje se stapa s voćem i njegovim sokovima. Osim borovnica ovdje možete koristiti i drugo voće po želji. 

Spremanje u staklu općenito skraćuje vrijeme pripreme – pa ako se nešto u tepsiji peče 20 minuta, u staklu mu treba 14 minuta, znači manje 6 min (otprilike 30% do 40% manje od predviđenog vremena).

Također ono što sam napomenula u videu, WECK® staklenke je potrebno prvo staviti na tepsiju pa tek tada stavljati u zagrijanu pećnicu. Ukoliko ćete ih stavljati direktno na rešetku pećnica tada treba biti hladna. No, uvijek ju je lakše prvo zagrijati pa tek tada peći desert ili neko drugo jelo.

U slast!

Crumble s borovnicama
Sastojci:
  • oko 400-500 g borovnica ili nekog drugog voća
  • oko 5 žlica šećera (ili količina po želji)
  • 2 žličice gussnela
  • 200 g glatkog brašna
  • 140 g maslaca
  • 70 g šećera
Priprema:
  1. Pećnicu upalite na 200C i ostavite da se grije.

  2. Voće pomiješajte sa šećerom i gussnelom.

  3. Za posip pomiješajte brašno, šećer i hladno nariban maslac ili ukoliko vam je maslac sobne temeprature tada ga samo umiješajte u brašno. Sve skupa spojite rukama kako biste dobili mrvičasto tijesto.

  4. Voće stavite u staklenke ili u veliki kalup ili tepsiju, posipajte posip i stavite peći u zagrijanu pećnicu da se peče oko 15 minuta (odnosno dok prhko tijesto ne porumeni).

Napomena:

Možete miješati razna brašna, šećere i začine, kao i mijenjati vrstu voća.

Ono što sam napomenula u videu, WECK® staklenke je potrebno prvo staviti na tepsiju pa tek tada stavljati u zagrijanu pećnicu, ukoliko ćete ih stavljati direktno na rešetku pećnica tada treba biti hladna. No, uvijek ju je lakše prvo zagrijati pa tek tada peći desert ili neko drugo jelo.

 

U ovom receptu koristila sam WECK® kalup staklenke od 300 ml koje možete pronaći u webshopu becoolfull.hr.

 

Share this

Pin