Domaća tjestenina – tagliatelle

Domaća tjestenina tagliatelle

Napokon da sam se i ja nakon dugo vremena poigrala izradom domaće tjestenine.

Do sada smo ju mama i ja uvijek radile, valjale i rezale ručno, a kako radim s Kenwoodom i kako sam vlasnica Kenwood Chef Titanium miksera tjesteninu je moguće raditi uz pomoć nastavaka za istu, ja sam odabrala nastavak za tagliatelle, ali uz njega sam prvo koristila valjak za tjesteninu koji vam je neophodan.

Mislila sam da ću se sva pogubiti u tim procesima, ali kada sam krenula i vidjela koliko to lako ide s mikserom koji sam okreće valjak, a kasnije i rezač i da nema okretanja ručke sam se očarala.

Postoje neke stvari na koje treba paziti, ali sve vam ih donosim dole niže u receptu. Mikser stvarno pomogne budući da sam vrti nastavke, a nastavci za tjesteninu čak gore imaju i ovu kao ručkicu koja drži tjesteninu kao na slici gore.

Pravljenje domaće tjestenine se stvarno isplati ukoliko pronađete malo vremena za to (sve skupa možda sat vremena do kuhanja), a okus je neusporediv, nema se tu što reći, vi koji ste probali, sve znate, vi koji niste, obavezno barem jednom u životu izvaljajte ovu vlastitu.

Dobar tek!

Domaća tjestenina

Sastojci za jednu osobu su 100 g brašna i 1 jaje, zavisno za koliko osoba radite povećajte sastojke. Ja sam radila sa 300 g brašna i 3 jaja.

Sastojci:
 • 100 g brašna
 • 1 jaje
Priprema:
 1. Tijesto mijesite ručno i to tako da na podlogu složite hrpicu brašna, u sredini joj napravite udubljenje i u nju izlijete jaja ili jaje (zavisi za koliko osoba ćete mijesiti) koja ste prethodno malo izmutili vilicom. Zamijesite tijesto, preklapajte ga i mijesite kako biste i inače mijesili tijesto.

 2. Tijesto je potrebno mijesiti nekoliko minuta sve dok ne postane glatko.

 3. Glatko zamiješeno tijesto podijelite na manje komade od oko 50 g kako bi vam kasnije bili taman za stavljanje u valjak. 

 4. Manje komade tijesta zamotajte u prijanjajuću foliju i ostavite ih da se odmore na sobnoj temperaturi oko 15-20 minuta.

 5. Na mikser prvo stavite valjak za tijesta, ja sam ga stavila na najtanje (možete valjati i deblje za druge vrste tjestenine poput lazanja i slično), upalite mikser na brzinu koja vam odgovara, uzmite jedan komad tijesta, maknite ga iz folije, malo ga stanjite rukama i počnite ga valjati kroz valjak. Tijesto je elastično i ne bi se smjelo trgati niti pucati. Kroz valjak ga provucite dva puta.

 6. Nakon valjanja svaki mlinac stavite na pobrašnjenu podlogu i ostavite ga da se suši 5 minuta s jedne strane, zatim ga okrenite i ostavite ga da se suši 5 minuta s druge strane. Ovaj korak je bitan, tijesto se ne smije presušiti prije rezanja, jer bi se tada moglo trgati.

 7. Na mikser stavite nastavak za tagliatelle, ponovno ga uključite i uzmite onaj prvi mlinac koji ste stavili na sušenje te tako redom nastavite do onog kojeg ste zadnjeg stavili. 

 8. Tijesto pustite kroz nastavak i ukoliko želite tagliatelle kuhajte odmah ili ih posušite na pobrašnjenoj krpi do sutradan ili dok se ne osuši pa tjesteninu kuhajte kasnije. 

 9. Tagliatelle svakako nakon što izađu iz rezača malo pobrašnite kako vam se ne bi ljepile, pogotovo ako ćete ih sušiti, tada ih možete i malo više pobrašniti.

 10. Tijesto se kuha samo oko 3-5 minuta u uzavreloj vodi.

Napomena:

Ukoliko su vam neki rezanci/tagliatelle bili manji, njih možete kao ja narezati na kockice za juhu. Osušite ih i spremite u staklenku. Čuvajte do 2 tjedna.

Domaća tjestenina tagliatelle

U suradnji s Kenwood Hrvatska

Share this

Pin