Domaći ledeni čaj i kako ga poslužiti na 2 načina

Svi znate za kupovni ledeni čaj, no jeste li ga nekad probali napraviti doma? Ljeto je savršeno za ovakva brza pića, a vjerujem da ste se već sada na kraju ljeta pomalo zasitili i soka od bazge i soka od višnje ili koji ste već domaći radili, ako ste ga radili.

Znam da sam se ja pomalo zasitila i zato smo ove zadnje vruće ljetne dane odlučili pijuckati nešto drugo – ledeni čaj. Vidjela sam mnogo recepata za njega, svatko ga radi na neki svoj način, a neki su ovaj recept toliko jako zakomplicirali da sam ga ja baš zato odlučila skroz pojednostaviti jer to i je poanta ledenog čaja.

Podravka u svom asortimanu ima nekoliko čajeva koji se mogu raditi s hladnom vodom, ovaj od limuna i limete je jedan od tih pa mi već takav način pripreme puno olakšava i ubrzava pripremu. Naravno, ovaj čaj možete pripremiti i s toplom vodom, kad zahladi savršeno će pasati za šuškanje ispod deke, no takav zasada još ne paše, nego baš ovakav, ledeni čaj.

Mi imamo dobilicu za led jer Vladimir doma voli raditi koktele (Cuba libre i Mojito), kupili smo ju u Butlersu za sto kuna pa nam često posluži i za ove, kako ih zovemo, Hugo koktele, odnosno za pripremu domaćih sokova ili danas čaja. Ukoliko vi nemate drobilicu jednostavno koristite cijele kockice leda. Zato vam danas donosim dva načina pripreme ledenog čaja, u bokalu ili kao koktel.

Uživajte u zadnjim trzajima ljeta!

Domaći ledeni čaj i kako ga poslužiti na 2 načina
Sastojci:
Sastojci za 1 litru ledenog čaja:
 • 1 l hladne vode
 • 5 vrećica Podravka čaja od limuna i mente
 • 3 limete
 • oko 10-15 listova svježe mente
 • 10 žlica smeđeg šećera
Priprema:
Priprema lednog čaja u bokalu:
 1. U hladnu vodu stavite vrećice čaja i ostavite da odstoje 8 minuta. Zatim ih izvadite van.

 2. Limete malo protrljajte između dlanova kako bi pustile sokove, odrežite im vrhove, prerežite ih na pola pa polovice na četvrtine. Četvrtine stavite na dno bokala.

 3. Listove mente stavite među dlanove i lupite, stavite u bokal.

 4. U bokal dodajte i šećer ili zaslađivač po želji. Sve skupa zgnječite (ukoliko nemate ovaj bat za koktele, poslužit će i vrh deblje kuhače ili možda obična žlica).

 5. U bokal dodajte led i pripremljen čaj pa sve skupa dobro promiješajte i poslužite.

Priprema Hugo koktela:
 1. U hladnu vodu stavite vrećice čaja i ostavite da odstoje 8 minuta. Zatim ih izvadite van.

 2. Po čaši će vam trebati pola jedne limete - znači limetu malo protrljajte između dlanova kako bi pustila sokove, prerežite ju na pola pa polovicu na četvrtine. Četvrtine te jedne polovice stavite na dno čaše.

 3. Po čaši će vam trebati oko 5 listove svježe mente. Mente stavite među dlanove i lupite ju, stavite u čašu.

 4. U čašu dodajte i oko 2 žlice šećera ili zaslađivača po želji. Sve skupa zgnječite (ukoliko nemate ovaj bat za koktele, poslužit će i vrh kuhače ili možda obična žlica).

 5. U čašu dodajte led i nalijte pripremljen čaj pa sve skupa dobro promiješajte i poslužite.

 

U suradnji s Podravka

Share this

Pin