Bilo je to u sred ovog proljeća, Rajna je došla u Viroviticu, snimali smo priču za Journal.hr i trebali smo neki efektan desert za fotografije, pa sam se odlučila za golu tortu koju do sada nikada prije nisam radila, pa sam čak bila malo i u strahu, no od prve je ispala odlična i zato vam donosim detaljan recept.
Biskvit će vam možda na fotografijama izgledati suho, no vjerujte on to nije, sočan je i torta je stvarno fina.
Vi jagode možete zamijeniti i nekim drugim voćem, kao i marmeladu, igrajte se okusima, ne sumnjam da ćete napraviti svoju savršenu kombinaciju kada jagoda više i ne bude u sezoni.
Za vas imam i kod s popustom od 10% na cjelokupan asortiman na mojacokolada.hr, samo upišite SANJA10
Ja se još jednom zahvaljujem Rajni i Journalu što su me ugostili na portalu, kao i Rajni na ovim fotografijama, budući da se ja tortu skoro uopće nisam sjetila fotografirati. Intervju možete pronaći na linku.
U slast!
- 1 cijelo jaje
- 5 žlica šećera
- 7 žlica mlijeka
- 6 žlica oštrog brašna
- 1 žličica BAM kakaa u prahu
- 1 žličica praška za pecivo
- 200 ml slatkog vrhnja za šlag
- 500 g mascarponea
- 100 g šećera u prahu
- 2 žličice arome vanilije možete oduzimati, dodavati žličicu dvije, zavisi koliko volite
- + oko 500 g svježih jagoda 1 vanilin šećer
- Oko 1.5 dcl mlijeka
- Oko 9 žlica pekmeza džema ili marmelade od jagoda
-
Pećnicu upaliti na 200 C i ostaviti da se grije.
-
Kalup promjera 18 cm obložiti papirom za pečenje,a stranice namastiti.
-
Na najjačoj brzini izmiksati jaje sa šećerom, zatim dodati mlijeko, pa brašno, kakao i prašak za pecivo – kratko izmiksati da se spoji.
-
Smjesu izliti u kalup, peći oko 15 minuta, odnosno dok čačkalica ne izađe van suha.
-
Dok se jedan biskvit peče, pripremite drugi.
-
Ohlađene biskvite po želji možete prerezati po pola pomoću rebrastog noža, a ako vam je bitno da izvana torta izgleda kao na fotografijama, tada biskvite ostavite ovakve malo deblje.
-
Šlag izmiksajte zasebno, a zasebno izmiksajte mascarpone, šećer i vaniliju.
-
Sve skupa zajedno spojite.
-
Kremu podijelite na 3 dijela.
-
Jagode operite, prosušite, pa narežite na sitno. Narezane ih pospite s vanilin šećerom. Ukoliko su vam jagode dovoljno slatke, ovaj dio možete preskočiti.
-
Uzmite kalup u kojem ste pekli tortu.
-
Dno mu obložite s papirom za pečenje.
-
Od papira za pečenje izrežite i visoke stranice kalupa, pa tim papirom obložite unutrašnjost kalupa. (izrežite skoro duplo višlje stranice od samih stranica kalupa, jer će torta biti višlja)
-
Na dno stavite prvi biskvit, natopite ga s mlijekom kako bi bio sočniji, pa ga premažite s pekmezom od jagoda, zatim stavite prvi dio kreme, pa u kremu utisnite dio jagoda.
-
Na to stavite drugi biskvit, ponovno natopite mlijekom, premažite pekmezom, premažite kremom, dodajte jagode.
-
Isti postupak ponovite i 3 put, samo na vrh nemojte stavljati jagode, već zagladite kremu.
-
Tortu dobro ohladite.
Ukrasiti ju možete jestivim cvijećem iz sigurnog uzgoja, znači s cvijećem koje nije prskano i koje nije sađeno uz prometnice ili prskane vrtove. Cvijeće je najbolje brati rano ujutro ili navečer, kada je sadržaj vode u njemu velik. Odaberite cvijeće koje se tek otvorilo i izgleda živo i zdravo. Izbjegavajte cvijeće koje izgleda bolesno ili koje su jele bube.
Dio jestivog cvijeća je: ljubičice, tratinčice, latice ruže, maćuhice, jorgovani, turski karanfili, krizanteme, cvijet kruške,..
Trackbacks for this post