Ovo je mamina juha od paradajza, otkako znam za sebe ona ju radi ovako, a recept je prenijela i meni. Kod ove juhe obožavam brzinu njezine pripreme, gotova je za svega 10 minuta. Ne znam jesam li ikada brže napisala recept, nego danas.
Ovo je doslovno recept u par koraka i može ga pripremiti svatko. Ja sam se naučila juhu raditi s pasiranom rajčicom. Uvijek imamo domaću, kako živimo u malom gradu, ovdje svi kuhaju svoju pasiranu rajčicu.
Juhu uvijek radim sa zaprškom, kako bi bila malo gušća, kao krem juha. Rijetko u nju dodajem noklice ili tjesteninu, volimo ju samu, ali često dodamo malo šunke ili kobasice za pikantniji okus.
Tko kako voli.
Dobar tek!
- 4 dcl vode
- 6 dcl pasirane rajčice
- oko 70 ml ulja
- 2 žlice glatkog brašna
- sol
- papar
- po želji: kobasica kiselo vrhnje, bosiljak
-
Vodu i pasiranu rajčicu pomiješajte u jednoj posudi.
-
U manji lonac stavite ulje (treba vam ulja da pokrije cijelo dno), zagrijte ga na umjerenoj vatri, pa na njega dodajte brašno. Stalno miješajte kuhačom dok brašno malo ne potamni.
-
Zatim na brašno dodajte vodu ii rajčicu, uzmite pjenjaču i nastavite miješati njome kako bi lakše spojili brašno s tekućinom.
-
Kuhajte juhu dok ne zakuha.
-
Na kraju posolite i poparite po želji.
Ukoliko biste u nju voljeli dodati kobasice ili šunku, to učinite u drugom koraku. Kada popržite brašno, dodajte na njega narezanu kobasicu, još kratko popržite da kobasica pusti mirise, pa tek onda dolijte tekućinu.