Ovo mi je prva godina da ovo radim sama, do sada ih je uvijek mama nizala i sušila, u sjećanju su mi kako vise u maloj kuhinji gore blizu peći. Obitelj smo koja voli jesti ljuto i feferone su jednostavno morale ići na sušenje. Tako ćemo kada im i ne bude sezona, imati svoje, a ne kupovne. Rekli su mi da se suše samo crvene feferone, dok su skroz zrele, pa evo ih. Ovo je post za nas mlade domaćice koje ovo nismo radile i za one iskusnije, da ih samo podsjetim da ispletu svoje, ako već nisu.
Potrebno:
- feferone
- debeli konac ako su feferone male ili tanja špaga ako su feferone velike
- igla
Postupak:
- Feferone operite i osušite.
- Debeli konac ili špagu uvedite u iglu. Nanižite sve feferone kroz vrh peteljke i na kraju napravite mali krug koji će vam pomoći da ih negdje objesite.
- Feferone sušite na zračnom i suhom mjestu. Možete vani dok je sunčano i toplo, u špajzi, kuhinji…
Osušene feferone kasnije, ukoliko želite, možete konzervirati cijele u staklenke. Također ih možete i samljeti u prah, tako da im prije svega odstranite srce i peteljke. Na taj način ćete imati sami svoj začin.
Uživajte!
_
Sanja