
Keks kolač radi se od svega par sastojaka – sve što vam je potrebno su puding, petit keksi i malo maslaca. Sjetila sam ga se u prvim danima karantene dok smo bili doma ograničeni namirnicama, a jelo nam se nešto slatko, kremastije.
Danas sam ga ipak ukrasila šlag kremom i s malo jestivog cvijeća, a vi možete dodati jagode ili bobićčasto voće pa čak i banane, da ipak ne bude samo obični kolač, ali ga možete ostaviti i jednostavnog bez ikakvih kerefeka po vrhu.
Uživajte u mekoći i okusima, u slast!

Vrlo jednostavan recept sa svega par osnovnih sastojaka. Po želji ga ukrasite šlag kremom, dodajte jagode ili neko drugo voće, banane, svježće listiće mente – igrajte se.
- 400 ml mlijeka
- 1 puding od vanilije (npr. Dolcela bourbon vanilija)
- 40 g šećera
- 150 g maslaca
- 150 g šećera u prahu
- petit keksi: oko 48 komada
- dodatno: mlijeko za umakanje keksi
-
U mlijeko umiješajte puding i šećer, sve dobro spojite pjenjačom da nema grudica pa stavite na laganu vatru da kuha, pritom stalno miješajući nekoliko minuta dok se puding ne skuha.
-
Preko pudinga stavite prozirnu foliju kako vam se gore ne bio stvorila kožica i ostavite ga da se ohladi.
-
Malsac izvadite na sobnu temperaturu i ostavite ga da omekša.
-
Omekšali maslac izmiksajte skupa sa šećerom u prahu sve dok ne postane kremasto.
Zasebno izmiksajte ohlađeni puding dok ne postane glatka krema, a zatim spojite maslac i puding, još jednom sve skupa izmiksajte i to je to.
-
Uzmite si neku dužu tacnu na koju ćete slagati kolač.
-
U jedan dublji tanjur si usujte oko 2 dl mlijeka, u njega umočite petit keks i slažite na tacnu. U donji red složite 12 keksa, svaki keks prethodno umočite u mlijeko.
-
Preko keksa u tanjem sloju od oko 0.5 cm premažite puding kremu pa ponovite s redom keksa, ponovno premažite kremu i tako dok ne potrošite kekse. Sve skupa ispadne 4 reda slaganja.
-
Kolač neka se prvo dobro ohladi prije konzumiranja, taman će i keksi omekšati pa ćete ga moći lijepo rezati.