Keks kolač

Keks kolač radi se od svega par sastojaka – sve što vam je potrebno su puding, petit keksi i malo maslaca. Sjetila sam ga se u prvim danima karantene dok smo bili doma ograničeni namirnicama, a jelo nam se nešto slatko, kremastije.

Danas sam ga ipak ukrasila šlag kremom i s malo jestivog cvijeća, a vi možete dodati jagode ili bobićčasto voće pa čak i banane, da ipak ne bude samo obični kolač, ali ga možete ostaviti i jednostavnog bez ikakvih kerefeka po vrhu.

Uživajte u mekoći i okusima, u slast!

Keks kolač

Vrlo jednostavan recept sa svega par osnovnih sastojaka. Po želji ga ukrasite šlag kremom, dodajte jagode ili neko drugo voće, banane, svježće listiće mente – igrajte se.

Sastojci:
 • 400 ml mlijeka
 • 1 puding od vanilije (npr. Dolcela bourbon vanilija)
 • 40 g šećera
 • 150 g maslaca
 • 150 g šećera u prahu
 • petit keksi: oko 48 komada
 • dodatno: mlijeko za umakanje keksi
Priprema:
 1. U mlijeko umiješajte puding i šećer, sve dobro spojite pjenjačom da nema grudica pa stavite na laganu vatru da kuha, pritom stalno miješajući nekoliko minuta dok se puding ne skuha.

 2. Preko pudinga stavite prozirnu foliju kako vam se gore ne bio stvorila kožica i ostavite ga da se ohladi.

 3. Malsac izvadite na sobnu temperaturu i ostavite ga da omekša.

 4. Omekšali maslac izmiksajte skupa sa šećerom u prahu sve dok ne postane kremasto.

  Zasebno izmiksajte ohlađeni puding dok ne postane glatka krema, a zatim spojite maslac i puding, još jednom sve skupa izmiksajte i to je to.

 5. Uzmite si neku dužu tacnu na koju ćete slagati kolač.

 6. U jedan dublji tanjur si usujte oko 2 dl mlijeka, u njega umočite petit keks i slažite na tacnu. U donji red složite 12 keksa, svaki keks prethodno umočite u mlijeko.

 7. Preko keksa u tanjem sloju od oko 0.5 cm premažite puding kremu pa ponovite s redom keksa, ponovno premažite kremu i tako dok ne potrošite kekse. Sve skupa ispadne 4 reda slaganja.

 8. Kolač neka se prvo dobro ohladi prije konzumiranja, taman će i keksi omekšati pa ćete ga moći lijepo rezati.

Share this

Pin