Knedle

 

Omiljeno jelo djetinjstva – knedle. Mi smo ih tada uvijek jeli sa šljivama, danas je to napredovalo pa ih kombiniramo s raznim voćem, zavisno što je u sezoni. Svatko ima svoj najdraži okus koji voli, ja vam donosim jednostavan recept za tijesto koje se lako mijesi, ne ljepi se za zube i stvarno je mekano dok se skuha.

Za sve mlade domaćice koje se žele okušati donosim točne omjere. Za ovo jelo vam ne treba puno vremena, pogotovo ako si dan ranije skuhate pire krumpir ili korisitite ostatke od jučerašnjeg ručka.

Što se tiče punjenja, možete koristiti i smrznuto voće poput mene, a ako vam je voće kiselije svakako preporučam da ga prije pošećerite.

Dobar tek i u slast!

 

 
Ingredients
  • Sastojci za 10-ak knedli:
  • 250 g pire krumpira
  • 130 g oštrog brašna
  • 50 g griza
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • Dodatno:
  • Voće po želji + šećer
  • Umak od vrhnja:
  • 180 g kiselog vrhnja
  • 4 žlice ulja
  • 3 žlice šećera
  • Posip od krušnih mrvica:
  • Par žlica ulja
  • 100 g krušnih mrvica
  • 2-3 žlice šećera
Instructions
  1. Sve sastojke stavite u posudu i rukama zamijesite glatko tijesto.
  2. Zamiješeno tijesto prebacite na stol pobrašnjen sa 1-2 šake brašna i dovršite miješenje tijesta na stolu.
  3. U veliki lonac stavite vodu i pustite da zakuha dok vi pripremite knedle.
  4. Prstima otrgnite malo tijesta, napravite od njega knedlu uz pomoć dlanova, zatim u knedli utisnite rupu i stavite voće po želji (ukoliko je voće kiselije pošećerite ga prije stavljanja u knedle), spojite rubove te ponovno uz pomoć dlanova napravite knedlu. Knedle odlažite sa strane na pobrašnjenu podlogu.
  5. Kada je voda zakuhala, sve knedle stavite u lonac. Pustite ih da budu unutra kojih 30 sekundi, zatim nježno promiješajte kako se nebi zaljepile za dno.
  6. Knedle kuhajte oko 15-20 minuta.
  7. Ukoliko ih jedete s vrhnjem, priprema je ovakva: kiselo vrhnje u manjem lončiću promiješajte s uljem i šećerom, malo zagrijte na laganoj vatri i s još vrućim preljevom prelijte knedle.
  8. Ukoliko ih jedete s krušnim mrvicama priprema je ovakva: u velikoj tavi zagrijte nekoliko žlica ulja, dodajte krušne mrvice i šećer te malo popržite samo dok ne porumene. Gotove knedle uvaljajte u krušne mrvice.
 
Notes
Knedle nemojte prepuniti voćem kako vam se tijekom kuhanja nebi raspale.[br]Kako vam se tijesto nebi ljepilo za ruke prilikom oblikovanja knedli možete ih nabrašniti, namočiti vodom ili nauljiti.

 

 

 

Share this

Pin

Trackbacks for this post

  1. Specijal: Što su jeli naši stari? - Domaćica | Gastro blog
  2. yacon syrup dr oz

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.