U suradnji s Dolcela – slatki dodir fantazije
Volimo kokos, jako volimo kokos i danas vam donosim jedne prave kokos kiflice. Znam za njih već godinama, tko god ih je probao svidjele su mu se, zato mislim da bi se mogle svidjeti i vama. Skroz su simpatične jer su tako prošarane. Meni su čak bolje sutradan, iako se je rijetko dešavalo da ih je bilo i dan nakon pečenja.
Do sada ih je uvijek radila mama, ali ovoga puta sam se ja uhvatila u koštac s rezanjem trokutića i rolanjem kiflica. Nisam veliki majstor za kiflice, tj. nisam nikakav majstor za kiflice, svaka mi je drugačija i još uvijek me taj dio malo muči, ali ne brinem se puno, dok god je sve jako fino i traži se komad više.
Savršene kiflice će biti tu kada bude i više zarolanih kiflica u mojim rukama, ali ne obeshrabrujem se, pa nemojte ni vi, samo se naoružajte dobrom voljom, onda sve ide tako lako. Vjerujte mi!
U slast!
- 700 g Podravka Namjenskog brašna za dizana tijesta možete staviti i pola glatko, pola oštro
- 2 cijela jaja
- 2 žličice Dolcela instant suhog kvasca
- 1 Dolcela prašak za pecivo
- 2.5 dcl ulja
- 2.5 dcl mlijeka
- 4 žlice šećera
- dva prstohvata soli
- 2 žlice Dolcela kakao praha + 2-3 žlice vruće vode
- 3 dcl vode
- 250 g šećera
- 1 Dolcela vanil šećer
- 200 g Dolcela kokosovog brašna
-
Zamijesite glatko tijesto od svih sastojaka za tijesto, osim kakaa.
-
Zamiješeno tijesto prepolovite na 2 jednaka dijela. Sada 2 žlice kakaa pomiješajte s par žlica vruće vode kako biste dobili pastu. Kakao pastu umiješajte u jedno od tijesta, mijesite tijesto nekoliko minuta sve dok ne dobijete ujednačenu boju.
-
Uzmite jednu tacnu, malo ju pobrašnite, položite tijesta na nju, prekrijte tijesta vrećicom i krpom, te ih ostavite na toplom da se dižu. Zavisno o toplini prostorije otprilike im treba oko 30-40 minuta.
-
Razvaljajte jedno tijesto na pobrašnjenoj podlozi na kvadrat debljine otprilike 0.5 cm, zatim i drugo tijesto razvaljajte jednako kao prvo. Sada jedno preklopite preko drugog, malo rukama namjestite tijesta da budu pravilan kvadrat, pa ih još malo zajedno izvaljajte da se spoje.
-
Sada tijesto narežite na trake, zatim te trake narežite na trokute. Trokute zarolajte u oblik kiflice.
-
Tepsiju obložite papirom za pečenje, kiflice položite na nju i ostavite ih da se još malo odmaraju.
-
Za to vrijeme upalite pećnicu na 200 C i ostavite ju da se grije. Zarolajte sve kiflice, ostavite ih sa strane da se dižu.
-
Kiflice pecite 15 minuta.
-
Dok se one peku vi pripremite sirup tako da zakuhate sve sastojke u manjem loncu.
-
Kokos si isipajte u jednu posudicu i stavite sa strane.
-
Ispečene, vruće kiflice uronite u sirup, ostavite ih nekoliko sekundi da omekane, pa ih zatim izvadite i uvaljajte u kokos.
-
Stavite peći preostale kiflice, sirup neka vam bude vruć dok druga tura bude izlazila van. Ukoliko se ohladi, samo ga kratko opet zagrijte.
Ukoliko nemate suhi kvasac, možete ga zamijeniti s 1 svježim.
Ja sam sebi olakšala valjanje pa sam tijesto prepolovila samo na 2 dijela, vi si možete prepoloviti na više loptica pa ćete valjati manja tijesta, osim u kvadrate možete ih valjati i u krugove, pa tek tada rezati trokute, kao kada inače radite kiflice ili kroasane.