Kokos pita je u našoj kući jedan od omiljenih kolača, brzo nestane, nitko ga ne preskače i rijetko potraje koji dan. Kokos ipak nekako svi volimo, a u ovoj ‘piti’ on se savršeno slaže s tamnim i svijetlim biskvitom u laganoj kremi.
Priprema ovog kolača je jednostavna i ne zahtjeva skupe ili nedostupne namirnice, pa joj svakako dajte šansu ukoliko ste i vi, poput nas, kokosoljubac.
Kod ovog kolača volim i to što nije presladak, baš je, što se tiča okusa, taman. Idealan je za svako godišnje doba, ljeti nas može rashladiti, a u jesen i zimu nas uz šalicu kave ili čaja može ugrijati.
U slast!
- 13 žlica glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 4 jaja
- 13 žlica šećera
- 1 dcl mlijeka
- 1 dcl ulja
- 2 žlice kakaa
- 1 l mlijeka
- 3 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- 3 vrhom pune žlice glatkog brašna
- 100 g kokosa
-
Pećnicu upalite na 200C i ostavite da se grije.
-
Tepsiju dimenzija otprilike 35*25 cm namastite ili obložite papirom za pečenje.
-
Pripremite si sve sastojke. Brašno i prašak za pecivo spojite u jednoj posudi.
-
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg, pa im dodajte šećer, miksajte na laganoj brzini, dodajte žumanjke, cijelo vrijeme lagano miksajte, pa zatim lagano ulijte mlijeko, pa ulje, na kraju postepeno dodavajte izmješano brašno i prašak za pecivo. Izmiksajte da se spoji.
-
Smjesu za biskvit podijelite na dva dijela, u jedan dio umiješajte 2 žlice kakaa. Dio s kakaom prvi istresite u tepsiju i stavite da se peče dok vi kuhate kremu. (otprilike 10-ak minuta)
-
Od mlijeka oduzmite otprilike 3 dcl kako biste zajedno izmješali šećere, brašno i kokos. Ostatak mlijeka zakuhajte na vatri, pa dodajte pripremljenu smjesu. Kuhajte dok se ne zgusne.
-
Na pola pečeni biskvit izvadite van, lagano žlicom prenesite kremu na biskvit, nemojte naglo izliti kako vam nebi propala kroz biskvit. Na kremu isto tako lagano i ravnomjerno prelijte žuti biskvit.
-
Vratite u pećnicu da se kolač do kraja ispeče. Gotov je kada kolač dobije zlatno smeđu boju. Malo ga prohladite, pa poslužite.
Adapted from Sanjin kutak - www.delimano.hr