Kokos pita

Kokos pita

 
Kokos pita je u našoj kući jedan od omiljenih kolača, brzo nestane, nitko ga ne preskače i rijetko potraje koji dan. Kokos ipak nekako svi volimo, a u ovoj ‘piti’ on se savršeno slaže s tamnim i svijetlim biskvitom u laganoj kremi.
Priprema ovog kolača je jednostavna i ne zahtjeva skupe ili nedostupne namirnice, pa joj svakako dajte šansu ukoliko ste i vi, poput nas, kokosoljubac.
Kod ovog kolača volim i to što nije presladak, baš je, što se tiča okusa, taman. Idealan je za svako godišnje doba, ljeti nas može rashladiti, a u jesen i zimu nas uz šalicu kave ili čaja može ugrijati.
U slast!
 

Kokos pita
Jednostavna biskvitna kokos pita.
Sastojci:
Sastojci za biskvit
  • 13 žlica glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 4 jaja
  • 13 žlica šećera
  • 1 dcl mlijeka
  • 1 dcl ulja
  • 2 žlice kakaa
Sastojci za kremu
  • 1 l mlijeka
  • 3 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 3 vrhom pune žlice glatkog brašna
  • 100 g kokosa
Priprema:
Priprema
  1. Pećnicu upalite na 200C i ostavite da se grije.
  2. Tepsiju dimenzija otprilike 35*25 cm namastite ili obložite papirom za pečenje.
  3. Pripremite si sve sastojke. Brašno i prašak za pecivo spojite u jednoj posudi.
  4. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg, pa im dodajte šećer, miksajte na laganoj brzini, dodajte žumanjke, cijelo vrijeme lagano miksajte, pa zatim lagano ulijte mlijeko, pa ulje, na kraju postepeno dodavajte izmješano brašno i prašak za pecivo. Izmiksajte da se spoji.
  5. Smjesu za biskvit podijelite na dva dijela, u jedan dio umiješajte 2 žlice kakaa. Dio s kakaom prvi istresite u tepsiju i stavite da se peče dok vi kuhate kremu. (otprilike 10-ak minuta)
  6. Od mlijeka oduzmite otprilike 3 dcl kako biste zajedno izmješali šećere, brašno i kokos. Ostatak mlijeka zakuhajte na vatri, pa dodajte pripremljenu smjesu. Kuhajte dok se ne zgusne.
  7. Na pola pečeni biskvit izvadite van, lagano žlicom prenesite kremu na biskvit, nemojte naglo izliti kako vam nebi propala kroz biskvit. Na kremu isto tako lagano i ravnomjerno prelijte žuti biskvit.
  8. Vratite u pećnicu da se kolač do kraja ispeče. Gotov je kada kolač dobije zlatno smeđu boju. Malo ga prohladite, pa poslužite.
Napomena:

Adapted from Sanjin kutak - www.delimano.hr

Share this

Pin