Vratili smo se s mora u našu zelenu Slavoniju, vratili smo se svojim obavezama, planiranju, sanjarenju i uživanju u malo hladnijem zraku.
Dočekale su nas i košare pune krušaka, a kako ih ne stignemo jesti svježe odlučila sam s njima pripremiti jedan kolač, na neki način običan, na neki način neobičan, kolač s makom i kruškama.
Uzela sam svoj Kenwdood mikser i brizinski zamutila biskvit od maka, u njega sam uronila oguljene kruške, onako cijele i stavila u pećnicu, palila sam ju, nije bilo prevruće i bome sam već jedva čekala da je u punom pogonu.
Vi se ovdje možete igrati pa oko krušaka staviti bilo koji biskvit, neki s rogačem, čokoladni ili obični žuti.
Neka vam bude u slast!
- 3 jaja
- 170 g šećera
- naribana korica limuna
- 120 g glatkog brašna
- pola praška za pecivo
- 200 ml mlijeka
- 150 ml ulja
- 2 žlice ruma
- 1 žličica cimeta
- 200 g mljevenog maka
-
Pećnicu zagrijte na 180C i ostavite ju da se grije.
-
Duguljasti kalup obložite masnim papirom za pečenje.
-
Oko 4-5 kruški srednje veličine ogulite i stavite sa strane.
-
Pjenasto izmiksajte jaja i šećer, zatim u smjesu dodajte sve ostale sastojke.
-
Smjesu za biskvit izlijte u kalup pa u biskvit poredajte kruške, trebale bi biti poslagane uspravno i na gusto kako bi stajale., ako se malo i sruše ništa strašno.
-
Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko 45 minuta, možda i više, zavisno od pećnice.
-
Najbolje da provjerite nožićem gdje vam je biskvit, ako izlazi suh gotovo je.
-
Nakon 15-20 minuta pečenja na kolač možete staviti komad masnog papira kako vam kolač ne bi izgorio.
-
Pospite šećerom u prahu ili prelijte glazurom od čokolade.