Došla nam je zima i stigli su i njeni mirisi i okusi, kako po pitanju slatkih jela, tako i po pitanju slanih. Tu je gravče na tavče, tu se vade ajvari iz podruma i kobasice od prošlog kolinja da se pojede prije li nego stignu nove s dima.
Zato danas jedan kruh s mirisom zime, čvarci umiješeni u meko tijesto, poput pogačica, samo ovog puta u šnitama kruha. Kruh s čvarcima nije suh, a mekan ostaje i sutradan.
Iza mene je jesen puna dizanih tijesta, a po osjećaju doma vidim da će i zima biti takva.
Neka vam bude dobar tek!
- 1 dl mlijeka
- 1 žličica šećera
- 1 suhi kvasac
- 350 g glatkog brašna (ili pola oštro, pola glatko)
- 1 žlica kiselog vrhnja
- 50 g mljevenih čvaraka
- 0.5 dl ulja
- 1 dl vode
- 1 žličica soli
- 1 žličica papra (po želji)
-
Zamijesite tijesto od svih sastojaka, ne treba dodavati dodatnu tekućinu niti brašno.
-
Zamiješeno tijesto ostavite da toplom dok ne udvostruči volumen. Nauljite posudu, stavite tijesto, pokrijte i ostavite da se diže.
-
Kada se je tijesto diglo, premijesite ga i oblikujte kruščić u željeni oblik. Premjestite ga u tepsiju i ostavite ga na toplom još 30 minuta da naraste.
-
Pećnicu zagrijte na 200 C.
-
Po želji kruh prije pečenja premažite jajetom i pospite sjemenkama ili ga nauljite.
-
Kada se je kruh digao, stavite ga peći oko 45 minuta.