Kruh s čvarcima

Kruh s čvarcima

Došla nam je zima i stigli su i njeni mirisi i okusi, kako po pitanju slatkih jela, tako i po pitanju slanih. Tu je gravče na tavče, tu se vade ajvari iz podruma i kobasice od prošlog kolinja da se pojede prije li nego stignu nove s dima.

Zato danas jedan kruh s mirisom zime, čvarci umiješeni u meko tijesto, poput pogačica, samo ovog puta u šnitama kruha. Kruh s čvarcima nije suh, a mekan ostaje i sutradan.

Iza mene je jesen puna dizanih tijesta, a po osjećaju doma vidim da će i zima biti takva.

Neka vam bude dobar tek!

Kruh s čvarcima
Sastojci:
  • 1 dl mlijeka
  • 1 žličica šećera
  • 1 suhi kvasac
  • 350 g glatkog brašna (ili pola oštro, pola glatko)
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • 50 g mljevenih čvaraka
  • 0.5 dl ulja
  • 1 dl vode
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica papra (po želji)
Priprema:
  1. Zamijesite tijesto od svih sastojaka, ne treba dodavati dodatnu tekućinu niti brašno.

  2. Zamiješeno tijesto ostavite da toplom dok ne udvostruči volumen. Nauljite posudu, stavite tijesto, pokrijte i ostavite da se diže.

  3. Kada se je tijesto diglo, premijesite ga i oblikujte kruščić u željeni oblik. Premjestite ga u tepsiju i ostavite ga na toplom još 30 minuta da naraste.

  4. Pećnicu zagrijte na 200 C.

  5. Po želji kruh prije pečenja premažite jajetom i pospite sjemenkama ili ga nauljite.

  6. Kada se je kruh digao, stavite ga peći oko 45 minuta.

Kruh s čvarcima

U suradnji s Kenwood Hrvatska

Share this

Pin