Mak kocke

 
U suradnji s Dolcela – slatki dodir fantazije  
 
Skoro svima omiljena namirnica – mak, u upotrebi je dugo godina.

Najraniji zapisi o upotrebi maka potječu iz Mezopotamije, gdje se je koristio u medicinske svrhe, ali je bio poznat i kao biljka veselja. Atletičari stare Grčke prije natjecanja pili su napitak od vina, maka i meda za zdravlje i snagu.

Kod nas doma većinom svi volimo kolače s makom, obožavamo njegov miris, pogotovo u ove maglovite dane, kao i za blagdane. U današnjem receptu nalazi se uz jabuke i cimet, prave sezonske mirisne namirnice. Mak se ovdje, ukoliko ćete dodavati začine slabo osjeti, pa se nemojte bojati nekog jakog okusa.

Također ovdje umjesto maka možete koristiti i rogač, koji se također izvrsno slaže s jabukama i zimskim mirisnim začinima.

U slast!

Mak kocke
Jednostavan sezonski recept za sočne i mekane mak kocke obogaćen jabukama, mirisnim zimskim začinima i čokoladom.
Sastojci:
Sastojci (šalica je ona za čaj, 2.5 dcl)
Sastojci za glazuru
  • 100 g tamne ili mliječne čokolade
  • 3 žlice ulja
Priprema:
Priprema
  1. Pećnicu upalite na 200C i ostavite da se grije.
  2. Tepsiju dimenzija otprilike 35*20 cm obložite papirom za pečenje.
  3. Jabuke ogulite i naribajte ih na krupnu rendu, pospite ih cimetom ili začinom za medenjake i promiješajte.
  4. Žumanjke odvojite od bjelanjaka. Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg.
  5. Žumanjke pjenasto izmiksajte sa šećerima, zatim dodajte ostale sastojke - jabuke, brašno, mlijeko, ulje, prašak za pecivo i mak, izmiksajte da se spoji.
  6. Na kraju ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka.
  7. Smjesu izlijte u tepsiju, poravnajte i stavite peći oko 30 minuta.
  8. Prohlađen kolač prelijte čokoladnom glazurom. Nju pripremite tako da na laganoj vatri rastopite čokoladu zajedno s uljem.

Share this

Pin