U suradnji s Dolcela – slatki dodir fantazije
Skoro svima omiljena namirnica – mak, u upotrebi je dugo godina.
Najraniji zapisi o upotrebi maka potječu iz Mezopotamije, gdje se je koristio u medicinske svrhe, ali je bio poznat i kao biljka veselja. Atletičari stare Grčke prije natjecanja pili su napitak od vina, maka i meda za zdravlje i snagu.
Kod nas doma većinom svi volimo kolače s makom, obožavamo njegov miris, pogotovo u ove maglovite dane, kao i za blagdane. U današnjem receptu nalazi se uz jabuke i cimet, prave sezonske mirisne namirnice. Mak se ovdje, ukoliko ćete dodavati začine slabo osjeti, pa se nemojte bojati nekog jakog okusa.
Također ovdje umjesto maka možete koristiti i rogač, koji se također izvrsno slaže s jabukama i zimskim mirisnim začinima.
U slast!
- 4 velike jabuke
- 1 žlica cimeta ili začina za medenjake
- 4 jaja
- 1 Dolcela vanilin šećer
- pola šalice šećera
- 1 šalica Podravka glatkog brašna
- pola šalice mlijeka
- pola šalice ulja
- 1 Dolcela prašak za pecivo
- 100 g mljevenog maka ili rogača
- 100 g tamne ili mliječne čokolade
- 3 žlice ulja
-
Pećnicu upalite na 200C i ostavite da se grije.
-
Tepsiju dimenzija otprilike 35*20 cm obložite papirom za pečenje.
-
Jabuke ogulite i naribajte ih na krupnu rendu, pospite ih cimetom ili začinom za medenjake i promiješajte.
-
Žumanjke odvojite od bjelanjaka. Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg.
-
Žumanjke pjenasto izmiksajte sa šećerima, zatim dodajte ostale sastojke - jabuke, brašno, mlijeko, ulje, prašak za pecivo i mak, izmiksajte da se spoji.
-
Na kraju ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka.
-
Smjesu izlijte u tepsiju, poravnajte i stavite peći oko 30 minuta.
-
Prohlađen kolač prelijte čokoladnom glazurom. Nju pripremite tako da na laganoj vatri rastopite čokoladu zajedno s uljem.