Mileramka

Mileramka poznata i kao Mileram torta je jedna jednostavna, lagana, kremasta torta s okusom vanilije. Iako mnogi kažu da je light verzija Cheesecakea, nije to, mileramkom se prožima predivan okus vanilije. Mileram joj daje jednu divnu kremoznost, jako se lijepo slažu i drago mi je da sam ju napokon isprobala.

Kao podloga koristi se prhko tijesto, ali možete se igrati i raznim podlogama od keksa kao za Cheesecake, krema je od kuhanog pudinga u koji se, dok je još vruć, umiješa mileram. Krema se peče s tortom, što je stvarno super, olakšava postupak pripreme, a voće možete koristiti bilo koje, ja sam se odlučila za smrznute maline.

Stavila sam manje voća, jer sam tortu radila po prvi put, ali slobodno stavite 500 g ili više bez problema, bit će izvrsno. Meni se je tučeno slatko vrhnje gore savršeno uklopilo, ali i bez toga možete ako niste ljubitelj šlaga ili pak previše kremastih deserata.

U slast!

Mileramka
Mileram torta je jedna jednostavna, lagana, kremasta torta s okusom vanilije.
Sastojci:
Sastojci za prhko tijesto
Sastojci za kremu
Sastojci za ukrašavanje
  • oko 500 g voća po želji
  • 1 preljev za torte
  • šlag ili slatko vrhnje za šlag
Priprema:
  1. Zamijesite tijesto od navedenih sastojaka. Mijesite nekoliko minuta dok ne dobijete lijepo glatko elastično tijesto. Ukoliko bude potrebno slobodno dodajte malo kiselog vrhnja kako biste lakše zamijesili tijesto i kako bi ono bilo elastičnije.
  2. Netko tijesto odmara u frižideru 45 minuta, netko ne, vi napravite po svom nahođenju.
  3. Kalup promjera 26 ili 28 cm premažite margarinom i pospite brašnom.
  4. Tijesto razvaljajte u krug na debljinu oko 1 cm. Zatim ga prebacite u kalup, rukama popravite ukoliko je tijesto negdje puklo, poravnajte tijesto na stranicama kalupa.
  5. Pećnicu upalite na 170 C i ostavite ju da se grije.
  6. U većem loncu pomiješajte sve sastojke za kremu, stavite na vatru i kuhajte nekoliko minuta dok se ne zgusne. Kada se puding skuhao u još vruć puding umiješajte mileram i dobro promiješajte pazeći da nemate grudica.
  7. Kremu izlijte u kalup koji ste obložili tijestom.
  8. Na kremu poslažite voće po želji, ne morate ga odmrzavati ukoliko koristite smrznuto.
  9. Tortu stavite u zagrijanu pećnicu i pecite ju 70 minuta.
  10. Torta će i nakon pečenja malo 'drhtati', ali ne brinite krema će se hlađenjem stegnuti.
  11. Tortu ohladite na sobnoj temperaturi, zatim pripremite preljev za torte prema uputama na omotu. Prelijte ga preko voća, pa tortu stavite u frižider da se potpuno ohladi.
  12. Ohlađenu tortu tankim nožićem odvojite od kalupa, te ju ukrasite po želji.
Ovaj recept napravljen je u suradnji s Mljekarom Euromilk.

Share this

Pin