Mileramka poznata i kao Mileram torta je jedna jednostavna, lagana, kremasta torta s okusom vanilije. Iako mnogi kažu da je light verzija Cheesecakea, nije to, mileramkom se prožima predivan okus vanilije. Mileram joj daje jednu divnu kremoznost, jako se lijepo slažu i drago mi je da sam ju napokon isprobala.
Kao podloga koristi se prhko tijesto, ali možete se igrati i raznim podlogama od keksa kao za Cheesecake, krema je od kuhanog pudinga u koji se, dok je još vruć, umiješa mileram. Krema se peče s tortom, što je stvarno super, olakšava postupak pripreme, a voće možete koristiti bilo koje, ja sam se odlučila za smrznute maline.
Stavila sam manje voća, jer sam tortu radila po prvi put, ali slobodno stavite 500 g ili više bez problema, bit će izvrsno. Meni se je tučeno slatko vrhnje gore savršeno uklopilo, ali i bez toga možete ako niste ljubitelj šlaga ili pak previše kremastih deserata.
U slast!

- 250 g glatkog brašna
- 100 g šećera
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 100 g maslaca ili margarina sobne temperature
- 1 jaje
- ukoliko bude potrebno: 2-3 žlice kiselog vrhnja Euromilk
- 500 ml mlijeka Euromilk
- 2 pudinga od vanilije
- 200 g šećera
- 800 g milerama Euromilk
- oko 500 g voća po želji
- 1 preljev za torte
- šlag ili slatko vrhnje za šlag
-
Zamijesite tijesto od navedenih sastojaka. Mijesite nekoliko minuta dok ne dobijete lijepo glatko elastično tijesto. Ukoliko bude potrebno slobodno dodajte malo kiselog vrhnja kako biste lakše zamijesili tijesto i kako bi ono bilo elastičnije.
-
Netko tijesto odmara u frižideru 45 minuta, netko ne, vi napravite po svom nahođenju.
-
Kalup promjera 26 ili 28 cm premažite margarinom i pospite brašnom.
-
Tijesto razvaljajte u krug na debljinu oko 1 cm. Zatim ga prebacite u kalup, rukama popravite ukoliko je tijesto negdje puklo, poravnajte tijesto na stranicama kalupa.
-
Pećnicu upalite na 170 C i ostavite ju da se grije.
-
U većem loncu pomiješajte sve sastojke za kremu, stavite na vatru i kuhajte nekoliko minuta dok se ne zgusne. Kada se puding skuhao u još vruć puding umiješajte mileram i dobro promiješajte pazeći da nemate grudica.
-
Kremu izlijte u kalup koji ste obložili tijestom.
-
Na kremu poslažite voće po želji, ne morate ga odmrzavati ukoliko koristite smrznuto.
-
Tortu stavite u zagrijanu pećnicu i pecite ju 70 minuta.
-
Torta će i nakon pečenja malo 'drhtati', ali ne brinite krema će se hlađenjem stegnuti.
-
Tortu ohladite na sobnoj temperaturi, zatim pripremite preljev za torte prema uputama na omotu. Prelijte ga preko voća, pa tortu stavite u frižider da se potpuno ohladi.
-
Ohlađenu tortu tankim nožićem odvojite od kalupa, te ju ukrasite po želji.