Ne znam jeste li već u trgovini nekada naletili na pakiranje mješavine mahunarki i žitarica, jer ukoliko niste – svakako potražite na policama bilo koje prehrambene trgovine. Radi se o mješavini ječmene kaše, zelene, crvene i žute leće, graška i dvije vrste graha.
Ovo pakiranje se često može uloviti na sniženju u pola cijene, ukoliko znate za one košare pored blagajna i slično.
Recept koji vam danas donosim nije uopće zahtjevan i doista je brzo gotov, a vi se njime možete igrati, pa stvoriti neki svoj recept. Meni je poznato da mnogo domaćica od ove mješavine radi variva, ja sam isto pokušala, fina su, no ‘na gusto’ meni i mom mužu nekako najviše odgovaraju, a uz dodatak currya bude skroz posebno i mirisno.
Možete koristiti gotove pelate, možete domaće ukoliko ste ih spremali za zimu, a na luk možete nadrobiti i svježi paradajz.
Sve po vašoj volji i ukusu.
Dobar tek!
- 300 g mješavine mahunarki i žitarica
- 2 crvena luka
- 400 g pelata iz konzerve ili oko 3-4 zrela paradajza
- 4 dcl pasirane rajčice
- začini: sol papar, curry, peršin
-
Mješavinu po želji možete namočiti u hladnoj vodi preko noći ili par sati prije kuhanja.
-
Mješavinu kuhajte u vodi oko 45 minuta (najbolje probati nakon 45-e minute i vidjeti jel je sve skuhano).
-
U tavi na zagrijanom ulju dinstajte nasjeckan luk dok ne omekša, zatim mu dodajte pelate ili zrele paradajze koje ste prethodno usitnili.
-
Kratko dinstajte nekoliko minuta dok sve malo ne omekša, zatim zalijte pasiranom rajčicom.
-
Umak kuhajte još nekoliko minuta, na kraju začinite soli, paprom i curryem, te dodajte nasjeckano svježe lišće peršina.
-
Umiješajte skuhane mahunarke i poslužite.
Možete pirjati i na mješavini luka i poriluka, umjesto na samom luku.