Mješavina mahunarki i žitarica na gusto

 

Mahunarke na gusto

 

Ne znam jeste li već u trgovini nekada naletili na pakiranje mješavine mahunarki i žitarica, jer ukoliko niste – svakako potražite na policama bilo koje prehrambene trgovine. Radi se o mješavini ječmene kaše, zelene, crvene i žute leće, graška i dvije vrste graha.

Ovo pakiranje se često može uloviti na sniženju u pola cijene, ukoliko znate za one košare pored blagajna i slično.

Recept koji vam danas donosim nije uopće zahtjevan i doista je brzo gotov, a vi se njime možete igrati, pa stvoriti neki svoj recept. Meni je poznato da mnogo domaćica od ove mješavine radi variva, ja sam isto pokušala, fina su, no ‘na gusto’ meni i mom mužu nekako najviše odgovaraju, a uz dodatak currya bude skroz posebno i mirisno.

Možete koristiti gotove pelate, možete domaće ukoliko ste ih spremali za zimu, a na luk možete nadrobiti i svježi paradajz.

Sve po vašoj volji i ukusu.

Dobar tek!

Mješavina mahunarki i žitarica na gusto
Jednostavan recept za zdrav ručak s mješavinom mahunarki i žitarica.
Sastojci:
Sastojci
  • 300 g mješavine mahunarki i žitarica
  • 2 crvena luka
  • 400 g pelata iz konzerve ili oko 3-4 zrela paradajza
  • 4 dcl pasirane rajčice
  • začini: sol papar, curry, peršin
Priprema:
  1. Mješavinu po želji možete namočiti u hladnoj vodi preko noći ili par sati prije kuhanja.
  2. Mješavinu kuhajte u vodi oko 45 minuta (najbolje probati nakon 45-e minute i vidjeti jel je sve skuhano).
  3. U tavi na zagrijanom ulju dinstajte nasjeckan luk dok ne omekša, zatim mu dodajte pelate ili zrele paradajze koje ste prethodno usitnili.
  4. Kratko dinstajte nekoliko minuta dok sve malo ne omekša, zatim zalijte pasiranom rajčicom.
  5. Umak kuhajte još nekoliko minuta, na kraju začinite soli, paprom i curryem, te dodajte nasjeckano svježe lišće peršina.
  6. Umiješajte skuhane mahunarke i poslužite.
Napomena:

Možete pirjati i na mješavini luka i poriluka, umjesto na samom luku.

Share this

Pin