Mousse od jagoda

Kako sam se odlučila maksimalno iskoristiti sezonu jagoda, jučer sam isprobala jagode u nekom novom ruhu- mousseu. Odlično je ispalo, samo je potrebno dugo hlađenje da bi on bio onako pjenast i ukusan kao pravi mousse. Nismo mogli dočekati pa smo ga probavali u raznim fazama, ali najbolji nam je bio onaj koji se je najduže hladio. Zapravo bi bilo idealno kada bi mogao odstajati preko noći.
Svakako ukomponirajte čokoladu uz ove okuse jer je jednostavno prefino.

Sastojci:

  • 300-400 grama svježih jagoda
  • 1 limun
  • 80 grama šećera
  • 1 vrećicu želatine
  • 2 bjelanjka
  • 2.5 dcl slatkog vrhnja za šlag/hole

Za ukrašavanje sam koristila:

  • 50 g mliječne čokolade
  • svježe mlijeko
  • šlag
  • svježe jagode

Priprema:

  1. Jagode očistite
  2. U blenderu izmiksajte jagode, limunov sok, šećer i naribajte malo korice limuna.
  3. Želatinu pripremite po uputama s vrećice.
  4. Pire od jagoda stavite na laganu vatru da se zagrije, te kada je želatina gotova dodajte u jagode i kuhajte sve zajedno na laganoj vatri još 2-3 minute dok se želatina lagano ne otopi.
  5. Maknite sa vatre i ostavite sa strane da se ohladi.
  6. U jednoj posudi izmiksajte slatko vrhnje u šlag.
  7. U drugoj posudi izmiksajte bjelanjke. (ja sam svoje izmiksala na pari, iako imam domaća jaja, sigurnije je)
  8. Kada vam se pire prohladio, u njega prvo sa mikserom umiksajte slatko vrhnje za šlag/šlag da dobijete kremastu strukturu, a zatim špatulom polako umiješajte istučene bjelanjke.
  9. Sipajte u posudite ili čaše i ostavite da se hladi barem 4-5 h.
  10. Ukrašavati ih nećete moći odmah jer se još nije stisnulo pa će vam sve propadati u mousse, tako da najbolje ukrasite prije samog serviranja.

Mliječnu čokoladu otopite sa malo mlijeka na laganoj vatri, trebate dobiti tekuću ali kremastu strukturu. Polijete ju po mousseu ili prošarajte, mašti na volju.

Ja sam dodala i malo šlaga, te jagode.

U slast!

Sanja

 

Share this

Pin

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.