Mramorni

Volim ove starinske kolače kao što je mramorni – koji svojim mirisom, okusom i izgledom prizivaju djetinjstvo u ove odrasle dane.

Ponekad se zaželim baš njih, uz šalicu kave ili čaja, slušajući kišu s prozora ili snijeg kako pada ili danas samo izvana slušajući kako ptice cvrkuću dok se sunce probija kroz zavjese.

Nadam se da vas ima još koji ćete uživati u ovakvim trenucima.

Neka vam bude u slast!

Mramorni
Sastojci:
  • 120 g maslaca sobne temperature
  • 120 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 3 jaja
  • 230 g glatkog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 150 ml mlijeka
  • 3 žlice kakaa
  • 5 žlica narančinog soka ili vode
  • čokolada i kokos (npr. dmBio kokos)
Priprema:
  1. Pećnicu zagrijte na 180°C.

  2. Kalup za kruh obložite masnim papirom za pečenje.

  3. Pjenasto umutite maslac sa šećerima.

  4. Stalno miksajući dodavajte jedno po jedno jaje. Na kraju dodajte brašno, prašak za pecivo i mlijeko. Izmiksajte da se spoji.

  5. Smjesu podijelite na dva dijela.

  6. Kakao i narančin sok izmiješajte u zasebnoj posudici pa umiješajte u jedan dio smjese.

  7. Smjesu naizmjenično stavljajte u kalup.

  8. Pecite otprilike 30 minuta.

  9. Po želji kolač prelijte otopljenom čokoladom.

  10. Ako ne želite miris i okus naranče, narančin sok zamijenite vodom pa po mramornom kolaču možete posuti kokos kao što sam ja napravila.

Share this

Pin