Volim ove starinske kolače kao što je mramorni – koji svojim mirisom, okusom i izgledom prizivaju djetinjstvo u ove odrasle dane.
Ponekad se zaželim baš njih, uz šalicu kave ili čaja, slušajući kišu s prozora ili snijeg kako pada ili danas samo izvana slušajući kako ptice cvrkuću dok se sunce probija kroz zavjese.
Nadam se da vas ima još koji ćete uživati u ovakvim trenucima.
Neka vam bude u slast!
- 120 g maslaca sobne temperature
- 120 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 3 jaja
- 230 g glatkog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 150 ml mlijeka
- 3 žlice kakaa
- 5 žlica narančinog soka ili vode
- čokolada i kokos (npr. dmBio kokos)
-
Pećnicu zagrijte na 180°C.
-
Kalup za kruh obložite masnim papirom za pečenje.
-
Pjenasto umutite maslac sa šećerima.
-
Stalno miksajući dodavajte jedno po jedno jaje. Na kraju dodajte brašno, prašak za pecivo i mlijeko. Izmiksajte da se spoji.
-
Smjesu podijelite na dva dijela.
-
Kakao i narančin sok izmiješajte u zasebnoj posudici pa umiješajte u jedan dio smjese.
-
Smjesu naizmjenično stavljajte u kalup.
-
Pecite otprilike 30 minuta.
-
Po želji kolač prelijte otopljenom čokoladom.
-
Ako ne želite miris i okus naranče, narančin sok zamijenite vodom pa po mramornom kolaču možete posuti kokos kao što sam ja napravila.